O Mazdi imam že od nekdaj dobro mnenje. Odkar pa si je moja najdražja izbrala Mazdo2, pa sploh. Pred kratkim sem dobil možnost preizkusiti enega od kandidatov za svoje naslednje prevozno sredstvo. To je bila Mazda CX-5 AWD CD-150 Attraction. Avto sem zagrabil za uzde že jeseni na Vranskem, vendar takrat le za nekaj minut. Ravno toliko, da mi je ostal pod kožo.
Naj takoj zapišem, da me je avto navdušil v mnogih pogledih. Mešanica uporabnosti, kakovostne izdelave in prijetnega videza. Ravno prav velik, da vanj manjša družina spravi vse potrebno in ravno prav majhen, da na cesti ni videti kot skala na ledeniku.

Zunanjost
Mazda stavi na KODO (duša gibanja). Mazda CX-5 je kompakten športni terenec, ki so mu oblikovalci poskusili vliti aerodinamične oblike geparda. Mislim, da jim je to uspelo. Preden sem stopil pred avto, sem imel občutek, da gre za manjše vozilo. Ko pa stojiš ob njem, pa vidiš, da vseeno ni tako majhen. Velika kolesa, visok sprednji del (kjer je hladilnik), visoka streha … avto je dejansko večji, kot je videti na fotografijah. Vseeno pa manjši od CX-7 in z njim lahko lepo manevriramo po dvorišču ali ozki gorski cesti.

Notranjost
Avto je spredaj dovolj prostoren tudi za košarkarsko visokega voznika in sopotnika. Tudi za tistega, ki sedi pokonci in je višje rasti, je za glavo povsem dovolj prostora. Manjši imajo lahko na glavi tudi klobuk, če želijo. Zadaj je prostora (razumljivo) nekaj manj, še najmanjši pa je prtljažnik. Tukaj se pokaže, da v resnici CX-5 ni tako velik. Voznikov sedež je odlično prilagodljiv. Sedenje spredaj je zelo dobro, mogoče bi pripomnil, da pogrešam malo več stranskega oprijema. Za vse sedeže velja, da so materiali sicer kakovostni, vendar nekako drseči. Niti po večurni vožnji ni opaziti sledov utrujenosti, kar je pohvalno. Sprednja sedeža sta ogrevana. Kljub temu, da se bliža poletje, lahko zapišem, da gretje sedežev deluje hitro.
Naslonjalo na sredini med sprednjima sedežema bi bilo lahko postavljeno višje. Deluje tako, kot bi bilo narejeno izključno za Japonce – torej je prenizko, čeprav vseeno uporabno.
Enostavno je podiranje zadnjih sedežev, da povečamo prtljažni prostor. Enostaven poteg in naslonjalo pade …
Vstopanje in izstopanje sta (sploh spredaj) res odlična. Če imam občutek, da so kombiji nekoliko previsoki, klasični avtomobili pa prenizki, je Mazda CX-5 na tem področju odlična. Vrata se odpirajo ravno prav, da ni težav.
Volan je oblečen v usnje, čeprav si upam zapisati, da je Momo volan v Foresterju boljše kakovosti (mislim na usnje in oprijem). Na volanu je precej tipk, mogoče celo preveč. Med vožnjo pa nisem našel »Mute« tipke. Mogoče je nisem našel 
Opreme je ogromno in je ne bom našteval (zainteresirani naj si pogledajo aktualno stanje na spletnih straneh prodajalcev). Edina stvar, ki sem jo pogrešal, je navigacija. Sploh zato, ker je avto zaslon že imel, prav tako pa tudi tipko za navigacijo. Sam sicer uporabljam kar pametni telefon z navigacijo IGO, vendar bi z veseljem uporabil vgrajeno navigacijo.
Preglednost spredaj je zelo dobra, zadaj pa slabša. Predvsem okrog C stebrička. Prav tako preglednost motijo zatemnjena zadnja stekla in če bi imel možnost izbire, zagotovo ne bi vzel zatemnjenih stekel. Zadnje steklo je tudi relativno majhno. Zato se je pri vožnji nazaj dobro »posvetovati« s parkirnimi senzorji in zaslonom, ki grafično prikazuje ovire. Senzorji dobro delujejo, vseeno pa mislim, da bi lahko začeli s piskanjem malo prej. Prav tako sem opazil, da je steno, ki je bila ob (zadnji) strani precej pozno zaznal. Če se ne motim, mi ne bi pomagal niti vgrajeni sistem SCBS (Smart City Brake Support), ki ga Mazda ima. Omenjeni sistem ob zaznavanju ovire samodejno zavre (do 30 km/h). Omenjeni sistem pa deluje samo spredaj …

Drobno čivkanje ob prižganem smerniku je pretiho. Saj ne rečem, da slišim kot maček, ampak tale zvok v Mazdi, je res pretih. Opazil sem tudi, da vizualni znak utripne vsaj še enkrat po izključitvi. Mogoče je tako pri vseh Mazdah, kaj pa vem. Ni moteče, le prvič sem opazil kaj takšnega.
Števec je lepo osvetljen in pregleden, čeprav bi mogoče podnevi lahko še dodali nekaj svetlobe od zadaj. Ampak je vse vidno brez težav. So pa nekateri deli črk/številk svetlejši kot drugi. Upam, da se sčasoma zadeve ne poslabšajo. Vsekakor je dovolj pregleden in ničesar ne manjka (merilnika temperature vode pa že dolgo ni več, je le modra lučka …).
Ogledalo je zatemnjeno, kar mogoče komu koristi, sam pa ne čutim posebne prednosti. Je pa odličen sistem avtomatskih brisalcev. Voziš in pozabiš.
Tapecirana tla so me malo razočarala, saj ni videti, da bi bil tepih dobro pritrjen. Pravzaprav je pritrjen zgolj na robu, vmes pa imam občutek, da je tepiha kar preveč in ga lahko privzdignemo. Prtljažnik je bolj kot ne v plastiki. Nekateri se ob tem sicer zmrdujejo, vendar gre za športnega terenca in mislim, da mu to kar pritiče. Je lažje čiščenje, ko se vrneš iz gozda.
Zaslon za upravljanje ogrevanja in klimatske naprave je nekoliko prenizko in sam sem videl le porezane dele številk. Prav tako ura nima najbolj posrečene lokacije. Nič ne bi bilo narobe, če bi se izpisovala na glavnem sredinskem zaslonu.
Armatura je iz zelo kvalitetnega materiala in mislim, da čričkov še ne bo kmalu. Všeč so mi takšni materiali, skoraj ne morem verjeti, da v tem cenovnem razredu mnogi proizvajalci varčujejo pri tem.
Radio je povsem primeren, čeprav z zvokom vseeno ne blesti preveč. Poleg radia je seveda možno predvajanje svoje glasbe preko modernih načinov (USB, bluetooth …). Prav tako je vgrajena telefonska napeljava, ki je povezana z radiom in volanskim upravljanjem.
Odlagališč ni ravno veliko (manjka recimo tisti za pijačo), čeprav bi lagal, če bi zapisal, da jih manjka. Na sredini je sicer nekaj, kaj je primerno za pijačo, vendar je tam silno pripravno odložiti ključ. Ne vem sicer, kam bi ga drugam odložil (avto se vžge s pritiskom na tipko, če je ključ v avtu).
Zelo mi je bilo všeč delovanje avtomatske klimatske naprave. Nikoli ne pretirava z premočnim pihanjem, pač pa se zadovolji z drugo ali največ tretjo stopnjo. To pomeni udobno hlajenje (ali gretje) brez odvečnega hrupa in neprijetnega pihanja. Prav tako se reže za zrak zelo dobro nastavijo, da pihanja v telo ni tudi pri pihanju iz armature (takrat, ko je hlajenje najbolj učinkovito). Všeč mi je tudi, da se zjutraj najprej postavi pihanje na vetrobransko steklo – ne razumem, zakaj tega ni pri mnogih drugih avtomobilih. Zjutraj so stekla pogosto zarošena in to pride prav, da ni potrebe po ročnem upravljanju.

Motor
Mazda se v zadnjem času pogosto pohvali s tehnologijo Skyactiv. Na spletni strani so zapisali: »Dizelski motor SKYACTIV-D z dvostopenjskim turbinskim polnilnikom nima zakasnitve odziva, običajne za turbinske motorje. Bencinski motor SKYACTIV-G z neposrednim vbrizgom goriva pa se ponaša z najvišjim kompresijskim razmerjem na svetu 14 : 1 (ključna meritev zmogljivosti za motorje z notranjim izgorevanjem).«
V testnem vozilu je bil vgrajen 2,2 litrski dizelski motor s 150 konjički in 380 Nm navora. Lahko potrdim, da je motor zelo uglajen in tih. Tudi mrzel zelo lepo prede in se hitro segreje. Potem pa – v »svojem« območju skoči kot zmešan in ni opaziti posebej velike luknje. Je pa res, da je pri močnem pospeševanju treba lepo uporabiti sklopko in menjalnik, sicer vožnja ni prav udobna. Da se razumemo – ne zaradi avtomobila, pač pa zaradi voznika, ki ob spustu pedala za plin ne uspe vedno tekoče prestaviti. Občuti se namreč kar lep pojemek, zato bi bilo zanimivo videti, kako temu streže avtomatski menjalnik. Vsekakor je motor odličen in z vedno dovolj veliko zalogo navora.

Poraba
Sam sem znan kot voznik z zelo nizko porabo. Kljub temu, da sem Mazdo pošiljal po strmih prelazih in zavitih cestah in jo občasno tudi pritisnil, je poraba kazala 6,4 litre. Po eni daljši vožnji (čeprav brez posebnih ravnin ali avtocest) pa je to povprečje padlo na 5,8 litra. Meni se zdi ta podatek za tako veliko zalogo navora in takšen tip vozila odličen podatek. Verjetno bi pri svoji običajni vožnji poraba še nekaj padla. Vseeno pa me je presenetil podatek, ki ga navaja proizvajalec. Trdijo namreč, da je povprečna poraba 5,2 litra. Dvomim, da povprečnemu uporabniku to uspeva.
Glede na prej zapisano (da se že vrsto let ukvarjam z nizkimi porabami) pa bi z veseljem naredil test nizke porabe na običajnih relacijah. Torej dragi predstavniki Mazde ali drugih avtomobilov – če ste za to, lahko postavimo tudi kakšen rekord. Vabljeni.

Vožnja
Vožnja je za cenovni razred zelo dobra. Pravzaprav odlična. Pripombe seveda so in jih bom tudi navedel, vendar gledano v celoti mislim, da ne bo nihče razočaran.
Navdušuje ustrezna trdota volana med vožnjo. Na avtocesti je trd in reagira hitro, sicer pa ga vrtiš tako prijetno, da se kar zasanjaš v vožnjo.
Vzmetenje na naših slabih cestah (sploh v okolici Kamnika ) deluje odlično. Nekaj slabše je edino na tistih dolgih hitrostnih ovirah, ki jih težko prevoziš z več kot 40 km/h. Pri mojem Foresterju s tem ni težav, čeprav je podvozje že precej utrujeno. Mazda pa skoraj poleti. No, roko na srce, ovira je na cesti zato, da zmanjšamo hitrost, sicer pa itak nisem divjak in imam rad umirjeno vožnjo.
Dodatkov, vgrajenih v Mazdo CX-5, je precej. Mogoče celo preveč, saj bi nekatere lahko izpustili, da bi dodali kaj drugega. Poleg sistema TCS (regulacija navora, ki preprečuje drsenje pogonskih koles), je tukaj tudi (sedaj) obvezni DCS (regulacija dinamične stabilnosti – pogosto imenovana ESP). DCS s pomočjo ABSa in TCSja uravnava vozilo in preprečuje naše napake.
Tukaj sta tudi sistem za nadzor območja za vozilom in sistem za ohranjanje smeri na voznem pasu. Prvi sistem vozniku v zunanjem vzvratnem ogledalu označi nevarnost, ko zazna približevanje vozila od zadaj. Drugi sistem pa sledi naši vožnji in nas z zvočnim signalom opozori, če zapeljemo na drug pas brez smerokaza. Če je kdo zaspan, ga mogoče to celo reši.
HLA je pomoč pri speljevanju v klanec. Nekaj podobnega kot ima že vrsto let Subaru (z bolj znanim imenom Hill-Holder). Odličen pripomoček in, kdor ga še ni preizkusil, ne ve, kaj zamuja.
V času preizkusa je bilo večinoma lepo vreme (razen nekaj neviht in toče). Ker ni bilo snega, sem malo zapeljal na travnik. Imel sem občutek, da ABS (pre)hitro zagrabi. Mogoče so krive pnevmatike Geolander, ki so me pred leti že razočarale. Več bi o tem napisal šele po kakšnem zimskem dnevu.
Ker me štirikolesni pogon zanima, sem na slabi podlagi (žal ne na snegu) preizkusil tudi to. Takoj sem dobil naslednji občutek – pogon je spredaj, vendar ob zdrsu zelo hitro reagira (TCS) in razporedi navor na kolesa, ki imajo boljši oprijem. Elektronike je občutno več kot pri mojem Foresterju (MY 2006) in dobro deluje. Hkrati pa se mi zdi, da je pogon večinoma spredaj (kot pri večini sedanjih športnih terencih) in se prenaša zadaj po potrebi. Pri Subaruju (tudi pri starejših, ki nimajo toliko elektronike) takoj občutiš, da je pogon res simetrično razporejen med osema. Žal je Mazda pri opisu delovanja precej skopa. Tako nekako kot Google in Microsoft – uporabnik naj uporablja in se ubada s podrobnostmi o delovanju. Načeloma v redu, smo pa uporabniki, ki nas to zanima in bi radi izvedeli kaj več. Saj mogoče, kje kaj piše o tem, vendar na hitro nisem našel. Tudi v navodilih ne.
Avto se med vožnjo skoraj ne nagiba, čeprav vseeno nekaj več kot Subaru, ki ima vgrajen bokserski motor z res nizkim težiščem.

Ostalo
Navodila so napisana obširno in z relativno redkimi slovničnimi napakami. Opazil sem sicer nekaj napak (vsaj eno pošljem marketingu, druge sem pozabil), vendar nič kritičnega. Manjka tudi opis za tipko »AFS OFF«. Šele na spletu sem prebral, čemu služi. Je pa pogosto uporabljena beseda »svarilo« – v vsakem kvadratku. Sam bi raje uporabil »opozorilo«. Se lepše sliši in je manj grozeče. Sicer pa je vsem na voljo avtomatska lektorica Besana in vsak pisec jo lahko uporabi.
Nazaj k avtomobilu. Pogrešal sem sistem za počasen spust vozila po spolzkem terenu. Sedajle ga res nisem potreboval, pozimi pa pride zadeva krepko prav. In to je eden od dodatkov, ki bi ga Mazda lahko vgradila namesto česa drugega. Reduktorja seveda v športnih terencih (razen pri Subaruju ni) in ga večina tudi ne potrebuje. Pride pa pogosto zelo prav ali vsaj olajša vožnjo. Če navedem primer – na Vršič iz Trente se moj Forester (bencinar) z reduktorjem pripelje brez enega samega prestavljanja (v tretji reduktorski prestavi). Testna Mazda CX-5 (čeprav z dizlom z veliko navora) pa potrebuje stalno prestavljanje na ovinkih … da se razumemo, tukaj težko kritiziramo Mazdo, bolj gre plus na račun Subaruja (ki pa v dizlih tudi nima reduktorja).
Menjalnik je tipičen predstavnik Mazdinih menjalnikov – odličen. Kot želiš, tako se prestavi – brez kakšnega zatikanja ali nejasnosti.
Sprednje meglenke so slabe. Ko jih prižgeš, skoraj ne opaziš razlike. Če zadevo primerjam s Subarujem, je razlika velika.
Za konec mogoče še nekaj besed o sistemu »i-stop«. Nekateri proizvajalci ga imenujejo drugače, čeprav gre v osnovi za sistem, ki ugasne motor, če so izpolnjeni določeni parametri (ogret motor, ni potrebe po delovanju klime …). Doslej sem bil malo skeptičen, vendar pa lahko rečem, da dlje, kot sem vozil, bolj sem bil navdušen. Konkretno je testna Mazda v pol leta prihranila dobre štiri ure delovanja motorja na mestu (tako kaže potovalni računalnik). To pa je že kar precej, če upoštevamo, da je takšnih vozil vse več. Poraja se mi sicer vprašanje, koliko se poveča izpust ob vključitvi motorja in kako to dolgoročno vpliva na motor. Vklop pa je zelo hiter, prav tako pa je celotno delovanje skoraj neopazno. Res mi je postalo všeč.

Zaključek
Kaj reči za konec? Najprej zahvala podjetju Mazda Motor Slovenija, ki je preizkus omogočilo. Avto me je res navdušil, saj resnejših pripomb praktično nimam. Kdor me pozna, ve, da bi zagotovo pokritiziral, če bi kaj našel 
Če kdo išče vozilo v tem cenovnem in tehnološkem razredu, z Mazdo CX-5 zagotovo ne bo zgrešil. Avto je všečen in dobro delujoč, verjamem pa tudi v Mazdino kakovost izdelave in njihov odnos do kupcev. Gremo ZOOM-ZOOM.

Leave a Reply