Po dobrem desetletju zvestobe Subaruju, sem spomladi spet prestopil v klub voznikov Volkswagnovih vozil. Ker sem bil pred leti s svojim Volkswagnom (Golfom 4motion) zadovoljen, je to zagotovo pomagalo pri odločitvi.
Subaruji so mi vrsto let dobro služili in jih lahko le pohvalim. Zato sem ob tokratni menjavi avtomobila najprej iskal Subaruja. Žal pa me je nekaj stvari odvrnilo od nakupa. Glavni razlog je, da je dobrega (z želeno opremo, ohranjenostjo in primerno ceno) res težko dobiti. Teh vozil namreč ni prav veliko. Poleg tega se število potencialnih vozil močno zmanjša tudi zato, ker je v zadnjih letih večina prodanih Subarujev opremljenih z dizelskim motorjem. S tem pa imajo pri Subaruju precej težav – in večina težav je res dragih. Zato je kupovanje rabljenega Subarujevega dizla precej tvegano. Hkrati sem dobil kar nekaj informacij, ki precej omajejo sloves zanesljivosti. Po nekaj mesecih iskanja sem torej obupal in začel pogledovati tudi po drugih vozilih. Na koncu sem se odločil za Volkswagen Passat 4motion, model B7. Torej dizelaš, s štirikolesnim pogonom, DSG avtomatskim menjalnikom, 170 konjički pod pokrovom in visokim navorom. Ker dajem veliko poudarek udobnosti, praktičnosti in zanesljivosti, bo zanimivo spremljati, kako se stari Subarujevec privaja na ljudsko vozilo. Tudi v tem članku bo precej primerjav s Subaruji.

Passat je odlično prodajano vozilo. Statistika pravi, da kupijo novega Passata vsakih 29 sekund!
Glavni moj zadržek ob nakupu Passata je bil seveda znan – nizka oddaljenost od tal. Nizka oddaljenost od tal pravzaprav vključuje dve komponenti – nizko podvozje in neudobno vstopanje/izstopanje.
To je bil tudi glavni razlog, da Audijevih vozil nisem imel v ožjem izboru, čeprav so mi sicer všeč. Ampak sedanje v vozilo je pri A4 res zoprno. Kdor želi, naj ga ima; meni pa tako nizkega položaja za volanom ne bodo prodali. 
Passat sicer obstaja tudi v verziji Alltrack, vendar je bila večina predraga ali pa so prihajali iz kleparskih delavnic. Razmišljal sem o dvigu vozila, vendar naj za sedaj ostane v originalni izvedbi. Prepričan sem, da se mnogo ljudi sploh ne zaveda, kakšna je razlika pri izstopanju iz avta, če si parkiral čisto ob robniku ali skali in je avto malo višji. Prav tako ima Passat precej visok prag, preko katerega moraš dvigniti nogo. Parkiranje izven urejenega parkirišča pa sploh ni primerljiva.

Velikost
Priznati moram, da me je velikost Passata malo presenetila. Prostora za potnike je dovolj, prtljažnik pa je skoraj gromozanski – še posebej, če ni rezervnega kolesa. Da je avto tudi precej velikih zunanjih dimenzij, opaziš v kakšni tesni avtohiši ali na gozdnem parkirišču. Zanimivo, da je novi Outback po tehničnih podatkih zelo podobne velikosti. Preglednost je sicer solidna, ni pa najboljša. Motijo me tudi majhna ogledala. Že nekajkrat sem opazil, da se kakšno vozilo pojavi v mrtvem kotu. Na tem področju prave primerjave s Subaruji ni, saj so Subaruji res veliko bolj pregledni in praviloma z velikimi zunanjimi ogledali.

Passat ima parkirne senzorje spredaj in zadaj, ki so v pomoč pri parkiranju. Senzorji se vključijo samodejno, ko voznik prestavi v vzvratno prestavo, lahko pa jih vključi tudi s pomočjo tipke. Izključijo se, ko vozilo preseže 15 km/h. Po doslej opaženem delujejo v redu in so v vozniku v korist. Vendar bi sam vseeno rajši imel preglednejše vozilo brez senzorjev.

Notranjost
Sedeži imajo odlično ergonomijo in dobro prilagodljivost. Sem sodi tudi električno nastavljanje ledvenega dela in nastavljanje vzglavnika v smeri naprej/nazaj, kar res zagotovi, da vzglavnik lahko opravlja svojo nalogo. Daljša vožnja ni utrujajoča, saj je poleg ergonomije, avto tudi dobro zvočno izoliran. K udobju prispeva tudi radio, ki ima odličen sprejem. Če ne bi bilo tako, bi bil zagotovo razočaran, saj so cene originalnih radiov VW res visoke. Zato je razumljivo, da so pričakovanja visoka. Sam poslušam skoraj izključno radijski program, zato kvalitetnemu sprejemu dajem visoko težo.

Kvaliteta izdelave je načeloma na visoki ravni. Vse je res ravno in natančno izdelano. Vendar pa se sliši škripanje, ki ga pri Subaruju nisem bil vajen. Ne gre za uničenost ali hudo škripanje, sploh ne. Ko se avto nagiba, je slišati (sicer ne glasno) kot bi se lomila plastika. In ne, ne gre za težave v mojem primeru, pač pa to zaznam tudi pri drugih. Mogoče bi VW lahko uporabil malo kvalitetnejšo (bolj mehko) plastiko. Ni pa prehudo, da ne bo nesporazuma. In da, tudi moj prejšnji VW mi je v spominu ostal kot škripajoč. 

Ker je prejšnji lastnik preveč varčeval, ni dokupil prostoročnega VW telefoniranja, pač pa je uporabljal Parrot MKi9100. Tega so mu italijanski »mojstri« vgradil malo postrani, ampak poleg videza je nekaj zamere tudi zaradi italijanščine, ki je ostala na sistemu. Ker sam precej redko telefoniram med vožnjo, mi ta sistem niti ni pomemben, sicer bi verjetno poskusil z nadgradnjo programske opreme. Stvar mi ni všeč, ker reagira na vsako dogajanje na telefonu (opomnik, e-sporočilo, SMS, alarm …) in tako pogosto prekine radijski program. Zato raje izključim modrozobo (Bluetooth) komunikacijo in imam mir.

Passati imajo na sredini armature analogno uro, ki je bila že mnogokrat deležna pripomb. Mene moti predvsem to, da se na soncu prav zoprno blešči.


Climatronic odlično vzdržuje temperaturo v avtu. Deluje tiho in, ker ima dovolj rež na različnih delih, tudi učinkovito. Vseeno imam dve pripombi. Prva je, da sistem hitrost ventilatorjev čudežno spremeni, kljub temu da je upravljanje nastavljeno ročno. Hej Volkswagen – če je ročno, je ročno. Druga pripomba pa je opazna zjutraj, ko je še hladno. Sistem takoj začne s pihanjem, čeprav je izpihan zrak še mrzel. Subarujev sistem se s Climatronicom res ne more primerjati, vendar je zjutraj boljši. Najprej namreč malo počaka s pihanjem, nato nežno začne na vetrobransko steklo in šele kasneje, ko je motor že malo segret, nadaljuje po svoji logiki. Vseeno pa je Climatronic res pohvale vreden, za dodatek pa ima vgrajen električni grelec (»zuheizer«), ki je namenjen le gretju kabine. Da ne bo nesporazuma, ne gre za ogrevanje ugasnjenega vozila, pač pa avto s pomočjo električnega grelca segreje vodo, ki je namenjena ogrevanju. Najprej sem bil namreč začuden, ker se je kabina segrela prej, kot pri Subaruju. Tega res nisem pričakoval pri dizlu, ki se sicer res počasi segreva. Tako počasi, da sem najprej pomislil, da je kaj narobe. Pri spomladanskih jutranjih temperaturah se niti po pol ure vožnje kazalec za temperaturo vode ni postavil na svoje mesto. Vendar je vožnja z avtomatiko zelo nežna in velik motor kot za šalo opravi z zadano nalogo.

Menjalnik DSG
Ko smo ravno pri avtomatskem menjalniku – Volkswagen je precej ponosen na svoj DSG menjalnik. DSG menjalnik uporablja dvojno sklopko in je v osnovi podoben ročnemu menjalniku. Kot rečeno ga sestavljata dva menjalniška sklopa v skupnem ohišju. Prva sklopka upravlja 1., 3. in 5. prestavo, druga sklopka pa 2., 4. in 6. prestavo. Elektronika sledi vožnji in predvideva, v katero prestavo bo treba prestaviti. Tako na prosti sklopki že pripravi predvidevano prestavo, in ko se pojavi potreba, je vse skupaj opravljeno v trenutku (menda v 1-4 stotinkah). Zato je prestavljanje skoraj nezaznavno in brez prekinitve vlečne sile. Zaradi svoje zasnove dosega menjalnik DSG boljšo učinkovitost kot klasični avtomatski menjalnik s pretvornikom navora.
Menjalnik v praksi svoje delo opravlja zelo dobro. Seveda se zgodi, da prestavi takrat, ko mogoče človek ne bi, saj ne more predvidevati, kakšna bo cesta v naslednjih trenutkih (ovinek, klanec, zavijanje z glavne ceste …). Ampak, ker je navora veliko, menjavanje pa zelo hitro, se to praktično ne opazi. Menjalnik sicer omogoča tudi ročno prestavljanje in to na dva načina – s pomočjo prestavne ročice ali s pomočjo ročk na volanu. Slednje so za moj okus nekoliko neposrečeno postavljene, saj večina voznikov drži roke na volanu višje – večinoma tam, kjer je volan odebeljen (na položaju deset čez dve). 

Nekaj pripomb vseeno imam. Najprej tole – menjalnik omogoča običajen in športen način vožnje. Običajen način uporablja res nizke vrtljaje, ki so za marsikoga celo prenizki. Meni takšna vožnja sicer kar ustreza, bi pa vseeno vozil raje kakšno črtico na obratomeru višje. Če pa prestaviš na športen način, se avto drži pravila, da prestavlja tako, da ima motor vedno občutno višje vrtljaje. Za moj okus previsoke. Mogoče tole lepo ponazorijo besede, ki sem jih zadnjič prebral na forumu: šport program pri DSG je pregrob, normalni pa preblag. Vseeno pa je vožnja v običajnem načinu zelo umirjena in meni osebno všečna.
Naslednja pripomba je povezana z ročnim prestavljanjem (tiptronic) – če (recimo) prestavim v četrto prestavo in nato pridem do ovinka, kjer sicer zmanjšam hitrost, vendar bi četrta po mojem občutku povsem zadoščala, se vrag odloči in prestavi v tretjo. To naredi prekmalu. Če je voznik na ročnem načinu, naj bo ročen. Šele v primeru, ko bi res bilo škodljivo za menjalnik ali motor, naj bi se vmešala elektronika in prestavila. Tako pa prestavi nekoliko prekmalu.
Med uporabo avtomatike, lahko z ročkama ob volanu na hitro prestaviš gor ali dol. Lepa in uporabna funkcija vendar me moti, ker avto prekmalu vrne v avtomatski način prestavljanja. Sam bi recimo zmanjšal hitrost na klancu ali dvignil vrtljaje pred prehitevanjem, pa vrag v nekaj sekundah spet vrže v avtomatiko. Lahko bi počakal malo dlje, še posebej, če bi zaznal, da je ročno izbrana prestava »blizu« njegove izbire, saj je takrat velika verjetnost, da voznik res želi takšno prestavo.
Menjalnik bi lahko imel možnost, da mu določiš, do katere najvišje prestave mu pustiš. V mojih vožnjah je namreč precej zavitih cest, kjer avtomatika prehitro dvigne prestavo, saj ne ve, da čez nekaj metrov sledi vzpon ali ovinek.
Pri uporabi ročnega prestavljanja še nisem uspel razumeti, zakaj kdaj noče prestaviti iz prve prestave, kdaj pa. Prvo prestavo uporabljam na kakšnem makadamskem strmem spustu, kjer sicer preveč drvi z drugo. Ali pa na kakšnem zelo grdem delu. Vendar kdaj ne pusti takoj ročno prestaviti v drugo prestavo, čeprav so po mojem videnju vrtljaji (in ostali pomembni parametri) ustrezni.
Prvih nekaj sto metrov je menjalnik mogoče malo počasen, sploh pa imam občutek, da mrzel ne gre rad vzvratno, če je klanec navzgor. Povedano bolje, prestavi lepo, potem pa se vede, kot bi nekdo preveč držal sklopko. Ampak potem se kar hitro pusti prepričati, kako je treba ravnati.
Sicer je menjalnik odličen in verjetno so res redki, ki jim je žal, da ga imajo. 

Poraba in motor
Nekoliko povezana z menjalnikom je tudi poraba. Ta je res odlična in avto lahko samo pohvalim. Brez posebnih težav je poraba pod šestimi litri. To se mi zdi za tako velik avto, z močnim motorjem s štirikolesnim pogonom in avtomatskim menjalnikom res v redu. Če človek malo pazi, poraba brez težav pade tudi občutno pod pet litrov (pri kombinirani vožnji seveda). Res je, da sem vedno dosegal nizke porabe, ampak tukaj je razlika v primerjavi s Foresterjem res občutna. Po hitrem izračunu bo zaradi goriva v enem letu ostalo skoraj 1500 evrov več v denarnici. Zlobneži iz japonskih vrst bi sicer omenili, da naj jih hranim za popravila, ampak … upam, da jih ne bo veliko.


Motor je preizkušen turbodizelski agregat, o katerem je že veliko napisanega. Niti mrzel se mi ne zdi posebej robat, mogoče le nekaj sto metrov. Res pa je, da skupaj še nisva doživela zimskih temperatur. Upam, da bo svojo nalogo dobro opravljal. 
Kot rečeno, je poraba nizka, vseeno pa je konjičke treba napojiti. Navaditi se moram, da na črpalki iščem črne ročke in ne zelenih … Sem pa pri točenju goriva opazil, da je točenje pogosto zatika. Kot bi bil vmes zrak ali nepravilna oblika cevi do rezervoarja. Včasih je imel VW oddušek, ki pa ga sedaj očitno ni več. Verjetno so inženirji tako prepričani, da vse deluje v redu …

Občutki med vožnjo
Vrnimo se spet k občutkom med vožnjo. Vožnja je udobna, avto (in z njim voznik in potniki) pa se najbolje počuti na odprtih cestah. Moje vožnje sicer vključujejo tudi precej zavitih cest, vendar tudi na teh ni slabih občutkov. Neravnine pobira lepo, pred grobimi ležečimi ovirami pa se moraš skoraj ustaviti. 
Pogled na števec je nemško pregleden in brez odvečnih številk ali lučk. Glede na različne obcestne meritve hitrosti je števec precej natančen. Pri Foresterju je kar precej odstopal, in to tako, da sem imel dovolj rezerve do meritev, ki jih izvajajo možje v modrem.
Če je prikaz hitrosti zanesljiv, pa tega ne bi trdil za prikaz zunanje temperature. Saj ne, da ni točen, precej dolgo pa potrebuje, da ujame pravi »ritem«. 


Auto Hold
Passat uporablja funkcijo Auto Hold, ki je nekoliko razširjen Hill holder. Gre za pomoč pri speljevanju in pomoč pri zadrževanju vozila na mestu. V praksi mi je Subarujev klasični Hill holder bolj všeč, je pa res, da Auto Hold ustavi vozilo tudi na položnem klancu, ne samo na malo bolj konkretni strmini (čeprav je to pri Subaruju mehansko nastavljivo). Subarujev sistem je sem in tja malo siten pri vzvratni vožnji navzdol, saj je treba malo bolj spustiti sklopko. Menda je na ta način marsikdo že lepo skrajšal življenjsko dobo sklopke. Pri Passatu se – če je avto parkiran na klancu – po sprostitvi parkirne zavore kljub funkciji Auto Hold avto malo premakne nazaj. Načeloma pa so ti sistemi zelo dobrodošli. 

Elektronska parkirna zavora
Passat je res poln elektronike. Senzorji na vsakem koraku, poskusi avtomatizacije ob mnogih opravilih … Po eni strani se udobnost res povečuje, po drugi strani pa se občutno povečujejo možnosti napak/okvar in stroški. Če pustimo modrovanje o smiselnosti ob strani, si poglejmo nekaj konkretnih neumnosti.
Elektronska parkirna zavora mi nikakor ni všeč. Drži, da prihrani nekaj malega prostora v kabini, vendar pa mi ne vliva zanesljivosti. Mogoče se še navadim, ampak doslej se nisem. Čuden je občutek, ko avto pustiš na strmini in pritisneš le tipko. Kaj pa vem, klasičen poteg jeklene vrvi (zajle) mi je precej ljubši. Da ne omenjam tega, da pri izpraznjenem akumulatorju ni možno sprostiti parkirne zavore. Poleg tega se v kombinaciji s funkcijo Auto Hold kdaj čudno obnaša. V določenih pogojih se vključi avtomatsko, kdaj zagrabi Auto Hold, kdaj pa nič. Poskušal sem premikati avto po centimetrih, kar naj bi bilo pri avtomatiku brez cukanja. Drži, če se ne vmešata prej omenjena sistema. Pa tudi sicer imam občutek, da se pri počasnem premikanju vse skupaj odziva različno hitro. Se pozna, da ni uporabljena mehanska povezava, pač pa električna (pedali za plin, zavoro, volan …). Skratka, v tem primeru bi mi bila precej ljubša klasika. 
S tem povezana je tudi pripomba pri obisku avtopralnice. Tam je (poleg senzorja za dež) potrebno izključiti Auto Hold in paziti, da se ne vključi električna parkirna zavora, saj je avto prižgan, se pa premika.

ACC (Adaptive Cruise Control)
Med vožnjo lahko uporabljam tempomat in ACC (avtomatsko uravnavanje razdalje). Omenjeni sistem združuje tempomat in radarski senzor, ki ga ima vgrajenega za VW znakom v maski avtomobila. Sistem samodejno vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila in sam prilagaja hitrost vožnje. Če torej spredaj vozeče vozilo zmanjša hitrost (ali se pred nami pojavi drugo vozilo), sistem zmanjša hitrost. Če je treba, tudi z zavorami. Seveda zna tudi pospeševati in upoštevati, če se voznik odloči za prehitevanje. Ker ima avto avtomatski menjalnik, sistem ni uporaben samo na avtocestah, pač pa tudi v počasnih kolonah. Se je pa treba na ACC kar malo navaditi, saj je občutek (vsaj) nekoliko nenavaden. Če smo vozili hitro in se je avto pred nami skoraj povsem ustavil, je občutek sploh čuden. Najprej zavira zmerno, potem pa relativno grobo in na koncu presunkovitega zaviranja pusti kar pred nami kar nekaj praznega prostora. Vsekakor več, kot bi ga človek. Seveda je to odvisno od nastavitve, kjer pa si jaz nastavim malo več razdalje.
Poleg tega sam sistemu ACC ne zaupam povsem, saj že v navodilih piše, da ne dela dobro v predoru, za motorjem, če je radar zapacan, prav tako pa ne deluje na mirujoča vozila. 

Front Assist
K sistemu ACC spada tudi Front Assist (sistem za nadzor prometa). Deluje neodvisno in je aktiven tudi, če je ACC (ali tempomat) izključen. Front Assist zazna kritično zmanjšanje razdalje do vozila pred nami in voznika opozori z zvočnim signalom in lučko. Hkrati približa zavorne ploščice in dvigne pritisk v zavornem sistemu. Če se voznik ne odzove, sistem naredi opozorilni sunek z zavorami, nato pa avtomatsko zavira z naraščajočo močjo. Tako zmanjša hitrost in močno ublaži posledice. Roko na srce, tega doslej (k sreči) še nisem preizkusil. Front Assist je spet ena od zamisli, ki je koristna, vendar mora voznik paziti, da jo izključi na zavorni stezi (ali pri vleki). 
Pri Passatih je na voljo še nekaj podobne opreme: Park Assist, Rear Assist, Lane Assist, Side Assist in Sign Assist. Če vse to združimo (in dodamo še nekaj stvari), se VW lepo modularno približuje samodejni vožnji. 

Osvetlitev, sladkorčki in limona
Čeprav ima moj Passat običajne halogenke, je osvetlitev ceste ponoči povsem korektna in nimam pripomb. Trapasto pa se mi zdi prižiganje tiste luči pri meglenki, ko avto zavija. Res ne vidim kakšne posebne prednosti, prej slabosti. Osvetlitev je sicer res malo boljša, vendar je to v tistem pasu blizu avtomobila, ki je preblizu, da bi pripomogel k dodatni varnosti. 

Všečnih je še nekaj drugih stvari. Recimo dežni senzor, ki skupaj z novimi brisalci zelo dobro opravlja svojo nalogo. Pa prej omenjeno dodatno gretje kabine, samodejno zatemnjena ogledala, pasivni varnostni sistemi …

Kot pravi kolega, nisi pravi VWjevec, če ne zakleneš ključev v avto. Govorim seveda o tipki za odklepnanje prtljažnika, ki pa se ob zapiranju zaklene! To je traparija koncerna, ki je mnogim požrla kup živcev. Kolega je na morje vzel celo rezervni ključ, vendar so oba zaklenili v avtu, ko so prispeli in nosili kramo v apartma. Meni se je zgodilo v avstrijskih hribih, kjer smo bili z izposojenim kombijem nad dvatisoč metri. Bilo je poleti, mi v kratkih rokavih in hlačah. Na parkirišču smo hoteli nekaj prigrizniti in sin odpre prtljažnik s sredinsko tipko. Takrat se po parkirišču začne motoviliti še en kombi in ker so vrata na Transporterju precej velika, sej jih prijazno zaprl. Ko jih le ne bi. Ključi so bili v avtu, zaprtje vrat pa je povzročilo je klik in zaklepanje. K sreči je bil tam signal, da smo poklicali v Ljubljano, odkoder so nam pripeljali rezervne ključe. In še večja sreča je bila, da se vreme ni spremenilo. Smo pa prekleli VW, verjemite. Pa tudi v denarnici se je lepo poznalo.

Start-Stop
Sedaj pa k zadevi, ki mi pogosto dvigne še tistih nekaj las, ki jih imam. In to je zadeva, ki me pri Passatu najbolj moti. To je sistem Start-Stop. O smiselnosti se krešejo različna mnenja. Sam sem sicer zagovornik tega sistema, vendar le takrat, ko avto stoji vsaj pol minute. In v tem primeru res nima smisla, da konjenica pije dragoceno gorivo in izdihuje svinjarijo. Ampak pustimo sedaj tole. Passatov sistem Start-Stop tako hitro reagira, da je res neumno/trapasto/idiotsko/xxxx (tukaj lahko vstavite svoj izraz). Pri ročnem menjalniku ni težav, pri avtomatiku pač.
Načeloma naj bi se sistem aktiviral šele, ko je izpolnjenih petnajst pogojev. Imam občutek, da vseh teh petnajst pogojev izpolni zelo hitro. Kdaj zadošča le sto metrov vožnje (pa je bil prej avto pet ur ugasnjen). In kako hitro potem reagira!! Če le za trenutek predolgo držiš zavorni pedal, ko se je vozilo že ustavilo, ugasne avto. Pa čeprav je to sredi prometnega križišča. K vragu.
Pa recimo, da želiš parkirati vzvratno – zapelješ naprej, pritisneš zavoro (in jo za trenutek zadržiš, ker se je kakšen pešec pojavil za teboj), pa vrag crkne.
Pa recimo, ko avto na parkirišču ustaviš in se avto (prehitro) ugasne. Pa si misliš, naj mu bo, saj ga bom itak ugasnil. Ja, seveda. Ključa ne moreš potegniti ven, dokler je prestavna ročica v položaju D. In pomakneš ročico proti P, takrat pa se avto spet prižge. In seveda ga takoj za tem spet sam ugasneš s ključem. Noro, res.
Ob prestavni ročici je sicer tipka za izklop, vendar si izklop zapomni samo do izključitve motorja. In tako vedno znova. Obstaja sicer modul, ki trajno izključi ta sistem in mislim, da ni daleč dan, ko si ga bom omislil. Mislim, da se ga sicer ne da izključiti preko VDCS.
Vsekakor pa bi moral sistem Start-Stop počakati nekaj dlje po pritisku na zavorni pedal. In ob vseh možnih podatkih, ki jih avto ima, bi lahko prikazoval, koliko je prihranil s sistemom Start-Stop.

Zaključek
Passat ni brez razloga najbolj prodajano službeno vozilo. Je odlično zasnovan, kvalitetno izdelan in z nizkimi vzdrževalnimi stroški (poraba, servisi …). Vsaj če ne gre kaj narobe. Nekaj sreče pa pri nakupu rabljenega vozila človek mora imeti. 
Passatu sicer najbolj zamerim dve stvari: majhno oddaljenost od tal in zoprn sistem Start-Stop. Mogoče se bo še kaj pokazalo, čeprav je prvih nekaj tisoč kilometrov prestal z odliko.

This Post Has 2 Comments

  1. Anonymous

    Za uro nisem vedel, da so jo kritizirali.
    Znanec iz Švice dela ure za luksuzne avtomobile, Bentley itd., pa mi je enkrat razlagal, kaj vse terja izdelava take ure in koliko ta reč stane. No, ena od zahtev je, da se v stekelcu nikoli ne pojavi odboj svetlobe, kar je tehnično izjemno kompleksna reč.

  2. Iztok Grilc

    Največ kritik ure je letelo predvsem na obliko in nepotrebnost.

Leave a Reply