Kaj najprej napisati o Priusu? Zagotovo najprej to, da gre za hibridno vozilo (in ne za “Hybridno vozilo” kot piše na nalepkah). Kaj to pomeni? Od avtomobila do avtomobila različno, od znamke do znamke različno. Vsaj malo. Bistvo pa je, da hibridni avtomobili poskušajo delovati čim bolj ekološko. S čistejšim izpuhom, nižjo porabo, uporabo drugačnih goriv (pri hibridnih gre običajno za kombinacijo) …
Prius ima pod pokrovom dva motorja: bencinskega (1497 ccm, 57 kW) in električnega (50 kW). Seveda ima tudi dva “rezervoarja” – običajnega za bencin in baterijo za elektriko.
Kako to deluje? Prius za speljevanje (običajno) uporablja elektriko. Če je zaloge elektrike dovolj, jo uporabi tudi za počasno (mestno vožnjo) ali za pomoč pri vožnji z bencinskim motorjem. Sicer pač uporablja bencinski motor. Baterijo napolni med zaviranjem, pri spustih ali pa tudi iz bencina med vožnjo.
Kaj pridobimo pri uporabi elektromotorja? Vožnjo brez hrupa in brez škodljivih emisij, povračljivost energije (kar se izkaže tudi ob občutno manjši skupni porabi) in odlične zmogljivosti, saj lahko bencinski in elektromotor delujeta skupaj.
In v praksi? Odlično.

Opreme ima Primus zagotovo dovolj. Tudi parkirne senzorje, tempomat, odličen glasbeni sistem, sistem proti zdrsovanju, (brezstopenjski) avtomatski menjalnik, inteligentni ključ …
Sedenje spredaj ni slabo, čeprav sem sam sedel že na boljših sedežih. Veliko je prostora (predvsem zadaj) in odlagalnih mest. Predal med sprednjima sedežema je sicer koristen in prostoren, vendar je nekoliko moteč za pripenjanje z varnostnim pasom. Je pa res, da v predal spraviš marsikaj.
Nekoliko manjši je prtljažnik, vendar ima pod dvojno dno in tja notri skriješ še kakšno malenkost. Baterija je shranjena za zadnjim sedežem.
Varnostni pas pri vozniku je bil čudno zavit, vendar je to verjetno posledica kakšnega predhodnika. Ozvočenje res razvaja, sprejem radijskih postaj je odličen, zvok pa kvaliteten (JBL). Vse skupaj pa še posebej pride do izraza, ker je Prius res tiho vozilo (še posebej, če vozi na elektriko.
Izdelava je takšna, kot jo pri Toyoti pričakujemo – natančna in kvalitetna. Pri testnem vozilu se je škripanje vendarle pojavljalo – in to v primeru, ko voznik svojo levo roko nasloni na vrata (oblogo).
Inteligentni ključ imamo lahko kar v torbi. Ko avto poskusimo odpreti, se pač odpre, zadevo pa spravimo k sebi (težko bi rekel, da ga prižgemo) s pritiskom na tipko. Ključa tako ne uporabljamo, le v svoji bližini ga moramo imeti. Priročno.
Pritisk na gumb povzroči, da se Prius inicializira. Običajno se bencinski motor ne vžge, pač pa je v pripravljenosti električni. Prestavimo (avtomatski menjalnik) in speljemo. Počutje je kot v vesoljski ladji. Še posebej, če pogled preusmerimo na velik zaslon (občutljiv na dotik). Preko tega zaslona upravljamo nekatere nastavitve. Ideja je dobra, zaslon je pregleden, vendar se bojim, da nekateri “tehnofriki” preveč gledajo na zaslon. Ta v realnem času prikazuje, kako Prius deluje (od kod črpa energijo, ali polni baterije …). Druga slabost je, da je zaslon hitro zamaščen, kar se na takšnih zaslonih dobro opazi. Očitno so si moji predhodniki privoščili McDrive. Vidljivost je sicer dobra.
Podvozje je odlično, neravnin skoraj ne čutiš. Menjalnik dobro opravlja svoje delo. Še posebej pohvalen je položaj B, ki pri spustih močneje zavira in hkrati bolj polni baterijo. Tako tudi ni potrebe po položajih 1, 2, 3 … – le-teh sploh ni.
Na začetku si negativno presenečen, ko opaziš, da energija iz baterije zelo hitro izginja. Vendar po premisleku ugotoviš, da je poganjanje avtomobila pač energetsko zahtevno dejanje. Kar poskusite ga porivati po mestu – prepričan sem, da bi naredili vse, da ne bi zavirali po nepotrebnem. Po branju dokumentacije ugotovim, da avto zmore narediti približno dva kilometra brez bencina. Je pa res, da je med vožnjo zelo pogosto, da spustimo plin (ali zaviramo) – takrat se baterija spet polni. Ko ustavimo (recimo pred semaforjem), se Prius ugasne. Vendar tega praktično ne zaznamo, saj se prej izključi bencinski motor, električni pa je tako neslišen. Nato dodamo le plin in avto se premakne. Odlično! Ko se pojavi potreba, se vključi še bencinski motor. Praktično neopazno. Le kdor je dovolj pozoren, opazi, da se za malenkost spremeni tudi pedal za plin. Pri uporabi elektrike, je potrebno več premika pedala za določeno dejanje. Je pa tudi res, da sem zelo občutljiv voznik in tega velika večina niti ne bo opazila.
In kakšna je poraba v praksi – sam sem brez večjih težav dosegel porabo 5 l/ 100 km (ob tem, da je bila vedno vključena klimatska naprava in da je bilo kar precejšen delež testa avto na klancih). Je pa res, da imam nežno nogo in sem umirjen voznik.
Navdušen sem bil zjutraj, ko sem ob petih dobesedno tiho drsel po ulicah Kamnika – počasna, umirjena vožnja (40-50 km/h, zelo rahlo navzdol). Na nekaj kilometrih skoraj brez vključitve bencinskega motorja. Fantazija – še posebej za naravovarstveno dušo. Šokiran je bil tudi sosedov pes, ki sicer vedno laja na avto, ki ga ne pozna. Priusa je le začuden opazoval.
Vožnja je res udobna. Kljub vsemu pa imam nekaj pripomb – še posebej na klimatsko napravo. Seveda je avtomatska, vendar nikakor nisem uspel najti načina, da bi dobro hladila in ne pihalo v glavo. Glavni razlog je seveda v postavitvi rež, ki bi jih lahko bolje postavili. Drugi razlog pa je (kot tudi pri večini ostalih avtomatskih klimatskih naprav), da avtomatika za hlajenje v poletni vročini uporablja predvsem (ali le) srednje reže, ki pihajo v telo. Res nerodno. Klimatska naprava deluje nemoteno – tudi če se izključi bencinski motor. Če bi predolgo deloval na mestu, bi računalnik pač vključil bencinski motor. Tako preprosto je to v Priusu. Računalnik skrbi za delovanje hibrida.
Senzor zunanje temperature je očitno slabo postavljen. Res je bilo vroče, vendar se po tem, ko se kazal 37 stopinj, nikakor ni želel shladiti. Niti v “hladni” dolini zvečer. Še vedno je kazal preko trideset stopinj. Tukaj je Renault nepremagljiv.
Še ena nerodnost – pridem iz trgovine in torbo vržem na sopotnikov sedež. Priključim Priusa in odpeljem. Naenkrat začne piskati. Kaj vraga mu je? Gledam na zaslone in armaturno ploščo, vendar najprej ne opazim ničesar. Ko zapeljem v senco, opazim, da gori lučka za sopotnikov varnostni pas. Seveda – tisti trije kilogrami na sopotnikovem sedežu so Priusu dali vedeti, da tam sedi človek, ki se ni pripel. Smešno in precej nerodno.
Zavore so zelo dobre in učinkovite. Niti na daljših spustih se ne pregrejejo (k temu seveda pomaga tudi prej omenjeni položaj B na ročici menjalnika). Zgodba zase pa je “ročna” zavora. Načeloma ima avto elektronsko “ročno” zavoro – torej, ko parkiramo in pritisnemo P, je avto parkiran. Ker pa ustvarjalci takšne vesoljske ladje vedo, da elektronika ni vsemogočna in ima lahko slabe trenutke, so predvideli tudi fizično “ročno” zavoro. Ta je precej nerodno postavljena – in je pravzaprav “nožna”. Gre za pedal, ki je nekoliko odmaknjen od ostalih dveh (običajnega zavornega in pedala za plin) in pomaknjen k vratom. Kolegu se je hitro zgodilo, da je med vožnjo tam iskal sklopko 🙂
Brez težav bi našli bolj primerno mesto. Tudi pred sredinskim predalom je precej prostora, ki bi ga lahko izkoristili v ta namen.
V močnem soncu se nekoliko preveč blešči tudi armatura. Vendar ni kritično.
Avto je nizek, za moje vožnje in ceste celo prenizek. Vendar je razumljivo, da so se trudili doseči čim boljšo aerodinamično obliko. In to tudi dosegli. Oblika pa marsikoga ne prepriča, vendar meni Prius ni deloval hudo napačno. Pač stvar okusa. Zlobneži bi ob tem rekli, da oblike avtomobila ne more soditi nekdo, ki se večino časa vozi v Subaruju …
Varnost je v Priusu na zavidljivi ravni, prav tako ga plemenitijo nekatere nagrade, ki so mu jih podelili. Največ seveda za odlično (in prvo prodajno uspešno) kombinacijo dveh motorjev. In posledično ekološke zavesti.
Za dobrih šest milijonov torej dobimo zelo zanimiv avto, poln elektronike in samozavesti. Odlično izdelan in udoben. Seveda z nekaj napakami. Zaradi čistega izpuha, je kupec avta oproščen DMV. Zato je cena sprejemljiva.
Mnenja pa so zelo deljena – je pa res, da je več tistih, ki jim je Prius všeč.

Avto so posodili pri Toyoti Lovše (Domžale).

Leave a Reply