Osvetlitev (exposure)

Ker pogosto dobivam vprašanja o osnovah fotografije, sem se odločil, da napišem nekaj člankov. Začenjam z merjenjem svetlobe in osvetlitvijo (exposure).
Sam sicer uporabljam Canonov (D)SLR svet, vendar večina napisanega velja za vse fotoaparate.

Za pravilno osvetljene posnetke je treba dobro poznati merjenje svetlobe na fotoaparatu. Najprej se je treba zavedati, da fotoaparati merijo odbito svetlobe in ne svetlobo, ki pada na fotografiran objekt. Za primer vzemimo dva otroka.
Prvi je oblečen v črn pulover,

drugi pa v belo srajco.

Oba sta fotografirana v enakih svetlobnih pogojih v razmaku kakšne pol minute. Uporabljen je način Av (aperture priority) in merjenje Evalutive.

Ko fotografiramo prvega (v črnem), se v naš fotoaparat odbije relativno malo svetlobe. Ko pa fotografiramo drugega (v belem), pa se v aparat odbije precej več svetlobe.
A glej ga zlomka – na oba pravzaprav pada enaka svetloba (sončna osvetlitev skozi oblake). Profesionalci uporabljajo posebne merilce svetlobe (handheld meter), ki ga postavijo ob fotografiranem objektu. Zakaj? Ker je tam pač najlažje odčitati, kakšna svetloba pade na merilec. Pri merjenju v fotoaparatu je nekoliko drugače, saj fotoaparat ne meri svetlobe pri fotografiranem objektu, pač pa odbito svetlobo. Vendar se ta razlikuje glede na podlago, od katere se je le-ta odbila (v našem primeru obleka). Zato prihaja do napak pri osvetlitvah, če nastavitve prepustimo fotoaparatu.
Da bi bila merjenja v fotoaparatih čim bolj usklajena, je dogovorjeno, da fotoaparati predvidevajo, da je slika v povprečju 18 % siva (middle gray). Ta izraz ni najbolj posrečen, saj to ne velja samo za sivo, pač pa za vse barve. Torej – gre za količino odbite svetlobe. Če bi bil naš otrok oblečen v takšno obleko, ki odbija približno 18 % svetlobe, bi bil rezultat dober. Težava pa se pojavi, ko imamo obleko, ki močno odstopa od tega (bela, črna, svetlo rdeča, temno modra …). Vzemimo kar primer črnega puloverja – ker fotoaparat predvideva, da gre za sivinsko nevtralno sliko, bomo namesto črnega puloverja dobili sivega. Obratno pri drugem otroku – namesto bele srajce, bo ta bolj temna.
Torej je zelo pomembno, kje je fotoaparat vzel vzorec osvetlitve. V ta namen nekateri uporabljajo sivinske karte (gray card), ki odbijajo 18 % svetlobo. Karto položimo na mesto objekta in pomerimo svetlobo na sivinski karti. To bo prava osvetlitev za naš objekt, saj je odboj svetlobe na sivinski karti (ki je na isti svetlobi kot objekt!) ravno 18 % – toliko, kot predvideva fotoaparat.

Naslednjič pa naprej.

Leave a Reply