“Soustvarjalci” Subaru foruma so me zaprosili, da na kratko opišem tudi svojega konjička. Avto je Subaru Forester letnik 2003, tukaj pa je fotografiran na poti preko Predela.Dobrih lastnosti ima kar nekaj (saj ga sicer ne bi izbral) in jih posebej ne bom opisoval, lahko jih le na kratko naštejem:– pogon, vozne lastnosti
– kvaliteta izdelave (motor, karoserija, notranjost)
– varnost, zanesljivost
– priročnost
– nevpadljivost
– dvignjeno podvozje
– odlična kombinacija cesta/”offroad” (na cesti kot limuzina, na “terenu” zagotovo najboljši med neterenci) …

Avto me res vozi po zelo razgibanih koncih – precej avtocest, mestnih voženj, tudi veliko makedama in vzponov, pa snežnih podvigov. Kombinacija vsega je res odlična. Prevoženih ima 142 kkm, vendar je pod pokrovom in v kabini še kot iz tovarne. Ima pa na laku dokaze nespretnih voznikov v mestih.

Subaru Forester slovi kot eno najbolj kvalitetnih vozil na cestah in mnoge statistike ga uvrščajo prav na vrh. Zanimiv zaključek so imeli v nemškem Autobildu, kjer so testirali rabljena vozila – za Foresterja so napisali, da je to avto, ki ga (rabljenega) lahko mirno kupiš kar po telefonu. Zanimivo, vendar izkušnje kažejo, da stavek ni daleč od resnice (no, že trkam po lesu).
Z mirnim tekom navdušuje bokser motor (mislim, da ga danes poleg Subaru uporablja le še Porsche), ki pa bi kdaj lahko imel malo več navora.

Vsem hvalam navkljub pa nič ni brez napak, tudi Forester ne. V nadaljevanju bom opisal nekaj meni najbolj motečih:
1. Avtomatska klima – sicer poleti deluje bolje, pozimi in v prehodnih obdobjih je pa zadeva prav grozovita. Poleg težav pri merjenju temperature (kar je po mojem glavni problem), je sitno, če nastavljaš ročno, saj avto še vedno poskuša uravnavati temperaturo sam. Poleg tega si ne zapomni prejšnjih nastavitev in potem vedno, ko kaj preklopiš, začne na polno (sedaj, ko je vroče). Prav tako je neumno delovanje zračenja – skozi stranski trikotnik piha kot za stavo.
Poleg tega je zanimivo, da sem srečal kar nekaj Foresterjev (vključno z mojim), ki niso imeli notranjega filtra.
2. Daljinec občasno nagaja. To je menda kar pogosto. Naj kar takoj povem, da sem odkril, da je glavna težava v kontaktih. Zato se občasno (recimo na četrt leta) pojavi potreba, da ključ razdrem, nazaj zaviham kontakte in stvar spet deluje. Upam, da bo komu ta nasvet pomagal.
3. Poraba je nekoliko višja kot pri mojem prejšnjem Foresterju, ki je bil avtomatik. Načeloma bi morala biti nižja, saj je motor nekoliko sodobnejši – v reklamah so se hvalili, da je cca. 10-12% nižja poraba. Pa ni. Povprečna poraba zadnjih 60 kkm je 8.87 l/100 km. Imam relativno lahko nogo in sem zmeren voznik in nasprotnik agresivnosti na cestah. Na dolgih relacijah je poraba še občutno nižja, vendar jo vsak vzpon na Veliko planino občutno dvigne.
Kot zapriseženi dizelaš, bi si želel dizla (večji navor, ki mu ga pogosto manjka, manjša poraba, (včasih) cenejše gorivo, bolj umirjen zvok motorja …).
4. Menjalnik sicer lepo deluje, le v vzvratno (in pri hladnem menjalniku v drugo) ne gre prav rad. Vendar je to (menda) pri Subarujih bolj ali manj normalno. Nasvet – če ne gre v vzvratno prestavo, spustite enkrat sklopko in poskusite znova. Običajno gre drugič brez težav.
5. Prednje luči so nekako zamaščene od znotraj. Pojma nimam kako, saj zadeva tesni in se nikoli ne zarosi. Mogoče je kakšen japonček imel mastne roke, ko je sestavljal luč.
6. Precej me moti vzvratno ogledalo pred voznikom. Tako visok spet nisem (1850 mm), pa vendar mi ravno zakriva pogled. Prav nesrečno in sitno. In potem se na naših ovinkastih cestah sklanjam in nagibam levo in desno bolj kot bi bilo potrebno. Škoda, saj je sicer avto pregleden.
7. Rezervni deli so precej dragi, vendar k sreči ni posebne potrebe po njih.
8. Pogosta Subarujeva težava je tudi piš vetra ob stranskih stebričkih. Hec je v konstrukciji, saj okna nimajo robov, pač pa so (kupejevsko) brez njih. Pri mojem konjičku se piš vetra pojavlja na sovoznikovi strani.
9. Nekaj pripomb je še, vendar so bolj konstruktorske (premajhna prostornost, kakšna druga nerodnost …). Vseeno bi jih lahko z malo truda rešili, vendar sedaj je kar je.

Pred časom sem nekaj dni vozil tudi Toyoto Priusa, pa bom prilepil tudi tisti test. Značilnost mojih ocen avtomobilov pa je zagotovo zelo kritično ocenjevanje praktičnosti. Za zunanjost se ne zmenim prav veliko (če je avto lep sicer ne škodi), praktičnost pa je zelo pomembna.

Leave a Reply