Soteska Predaselj (Predoselj) je že od nekdaj zanimiva izletniška točka. Reka je namreč slab kilometer po svojem izviru naletela na neprepusten prag in si skozenj utrla pot. Gre za sotesko, ki globoka do 35 metrov in ponekod široka le kakšen meter. Zaradi utesnjenosti reka dobi silovito moč in občasno se zgodi, da kakšen kajakaš tukaj konča svojo pot. Pravzaprav ima soteska dva dela: Mali in Veliki Predaselj. Nekateri Predaslju rečejo tudi Naravni most. In to zato, ker se je v Velikem Predaslju zataknila skala, ki omogoča prehod (danes je preko skale zaradi varnosti sicer urejen lesen mostiček). Zanimivo je, da ima tudi Mali Predaselj podoben prehod, ki so ga pred časom uporabljali za pot. Kdor se bo spustil prav do vode med obe soteski, bo lahko opazil železne nosilce v steni.
Poleti je ob vodi hladneje, ob vlažnih dnevih pa kar soparno. Pred nekaj leti je gorski reševalec in vodnik Rado Nadvešnik 041-774889) pripravil tirolsko žičnico s katero vas spusti v sotesko. Malce adrenalina, ki popestri dan, ko od blizu doživimo moč, ki jo ima reka.
Naj omenim še dostop: slab kilometer pred Domom v Kamniški Bistrici se na levo ob transformatorju odcepi makadamska cesta. Po tej cesti potrebujemo le dober pljunek, da pridemo do betonskega mostu. Tukaj pustimo svoje prevozno sredstvo (avto, kolo …) in se tik pred mostom (levo, če gledamo s strani našega prihoda) spustimo navzdol kakšnih petdeset metrov. Pot je v zadnjih letih sicer ograjena, vendar previdnost vsekakor ni odveč. Še posebej, če je spolzko, je mostiček (Naravni most) lahko zelo nevaren, saj popravnega izpita tukaj ni. Takoj za mostičkom se lahko spustimo po strmih stopnicah (na levo) do vode. Tam bučanje preglasi vsakršne druge glasove, zato ne bi bilo odveč opozorilo, da lahko kdo na nas sproži kakšen kamen.

Leave a Reply