Danes sem se vozil s Foresterjem letnik 2006 (to je tisti, ki je nekoliko spremenjen v primerjavi z najbolj razširjenim modelom). Nekaj kratkih opažanj in primerjave z mojim, ki je letnik 2003.
1. Servo volan se mi pri MY06 zdi boljši – nekako bolj mehak pri nižjih hitrostih.
2. Motor pri MY06 ima pri nižjih obratih več navora in je vožnja z njim večji užitek. Še posebej zame, ki pogosto vozim v nizkih obratih.
3. Amortizerji so pri novejšem avtomobilu v precej boljšem stanju. To je razumljivo, saj ima avto dobrih 110 kkm manj od mojega. To vpliva na občutek v ovinkih, ki je pri mojem občutno slabši.
4. Sedeži so malenkost boljši – mogoče le bolje ohranjeni. Prav tako pri novem ne čutiš grelnih ploščic pod sedežem.
5. Pranje vetrobranskega stekla – nekako smešno se mi zdi, ker pritisk na ročki ne poškropi le vetrobranskega stekla, pač pa tudi luči (na avtocesti se mi je zdelo, da je cela posoda spustila). To je nerodno.
6. Poraba se mi je zdela nižja, čeprav je to rečeno bolj na oko.
7. Če voznik ni pripet z varnostnim pasom, ga piskanje v modelnem letu 2006 hitro prepriča, da se pripne.
8. HVAC (temperatura) je precej blizu normalnega delovanja. Končno lahko tudi pri Foresterju nastaviš temperaturo in pozabiš nanjo. Žal pa po forumih spet berem o tem, da ima MY2009 spet težave z uravnavanjem temperature.
Še vedno pa dokaj močno piha iz stranskih rež (čeprav tukaj vsaj ne mrzlo, če avto ravno ogreva kabino). Podobno kot pri MY03, se tudi pri novejšem stranski reži ne zapreta popolnoma.
9. MY06 ima velika – kombijevska zunanja ogledala.
10. Zvočniki so se mi zdeli malenkost boljši.

Ker je v našem koncu nekaj cest precej zasneženih, lahko napišem, da so se mi zdele gume (Bridgestone Blizzak DM-Z3) res odlične. Na mokrem pa malo manj – nekako tako pravijo tudi testi. Sam uporabljam Continental ContiCrossContact Winter s katerimi sem zelo zadovoljen na običajnih cestah, je pa res, da so omenjene Bridgestone na snegu še za razred boljše.
Tudi sicer se mi je zdelo, da je avto bolj suveren na zasneženi cesti, kot bi bil moj – najbolj verjetno je razlika v gumah (moje so bolj na koncu svoje življenjske dobe). Mogoče pa je tudi kaj razlike pri pogonu.
Prav tako se mi je zdelo, da se ABS pri MY06 malo hitreje vključi. Je pa avto malo višji, kar je dobro.

Nekaj razlik torej je. Prijetno me je presenetilo dejstvo, da je vožnja v mojem zelo primerljiva, čeprav je tri leta starejši in ima precej več prevoženih kilometrov. To dokazuje, da Forester z leti in kilometri ne izgublja veliko voznih lastnosti – vsaj ne tako hitro. To pa je zagotovo dokaz dobre izdelave in premišljene zasnove.

This Post Has 6 Comments

  1. izo

    oba bencinarja?

  2. izo

    aja, sem spregledal..
    a dizla si imel prilike probat kje? al pa če mogoče poznaš kakšen dober in merodajen test, se priporočam..

  3. izo

    aja? očitno ima dovolj navora, da ga ne rabi, al kako..
    no, hvala vseeno. fotr še vedno kupuje, hehe, pa če bi mene vprašal, bi vzel al forija, micko al pa tiguan, čeprav mi je fori vedno bolj všeč, pa si ga bi kdaj sposodil za kakšen giro, hehe.

  4. Iztok Grilc

    Točno to pravijo pri Subaruju – da ima dizel več navora, kot bencinar z reduktorjem. Pa vseeno bi jaz reduktor pogrešal. Kaj hočemo, nikoli ni vse idealno.
    Sicer pa pojdi na kakšen dan odprtih vrat ali pa kar tako na testno vožnjo. Zmeni se za teren, da vidiš kako se stvari streže 🙂

Leave a Reply