Obiskali smo Adlerareno na gradu Vajškre (Landskron) nad Beljakom. Slovi po tem, da tam vzgajajo in skrbijo za sokole, orle, jastrebe, sove in druge ptice ujede. Še najbolj zanimiv pa je obisk predstave. Predstava je odlično organizirana – od ozvočenja do prikaza “mojstrovin” različnih ujed.
Ptice gojijo pod naravnimi pogoji, hkrati pa sodelujejo v več projektih, katerih namen je vrnitev teh ptic v divjino.
Grad ima sicer čudovito lokacijo na vzpetini nad Beljakom. Dobro je opazen iz avtoceste, povsem v bližini pa sta tudi smučišče Osojščica in Osojsko jezero.

In kar me je posebej prijetno presenetilo – na blagajni ponudijo tudi predstavitveni opis dogajanja v slovenščini. Tudi sicer se zdi, da je Beljak Slovencem precej bolj prijazen kot Celovec. V enem najmodernejših nakupovalnih centrov (Atrio) je vse v znamenju trojezičnosti. Tudi njihova spletna stran je na voljo v treh jezikih.
Znamenje sprememb? Dvomim – vseeno pa imam občutek, da se premika na bolje, kar zadeva odnos do našega jezika. Vendar kljub nekaterim dobrim kazalcem (povečevanje vpisanih otrok v dvojezične vrtce in šole) ni prav veliko razlogov za prevelik optimizem.

Leave a Reply