Smučarija je super, le gneča je kar velika. Sploh v nedeljo je bila dopoldan nepopisna – čeprav si vedno lahko našel prazne proge (sploh bolj ojuženih ljudje ne marajo, tisti, ki izhajamo iz turne smučarije, pa uživamo). No, popoldan je vedno precej prazno.
Prog seveda ne uredijo tako kot recimo na Kronplatzu, naprave so tudi starejše … ampak naraven sneg odtehta vse skupaj. Res odlično, sploh sedaj, ko je bilo vreme brez vsakega oblačka in brez vetra. Za dokaz prilagam posnetek iz telefona:


Kar zadeva samo mesto – svinjarije je res veliko – pač povsem italijansko mesto. Duši se v prometu – skoraj ne bi pričakoval, da se popoldan lahko preko mesta po glavni cesti voziš tudi dobre pol ure (pa je mesto kot recimo Kamnik). Svinjarijo sedajle še povečuje dejstvo, da se sneg tali in so vsi odpadki zime lepo (grdo) vidni …

Tako opevane trgovine in njihov posebni položaj mene ne prepriča. Čeprav mislim, da sem bil v zadnjih dveh letih tam petkrat, še nisem ničesar kupil. Niti ni poceni, poleg tega pa se mi zdi pri tehnični robi odnos prodajalcev zelo podcenjujoč. No, pa še cen zelo pogostno nimajo napisanih. Res pa je, da potreb po cigaretih, alkoholu in parfumih nimam in morda zato nisem povsem pravi ocenjevalec. Je pa bencin cenejši kot drugje po Evropi.

Turizem je nekje vmes – imajo nekaj odličnih potez (recimo brezplačni tedni smučanja skupaj s hoteli, stalni dogodki, trženje bazena med hoteli …), hkrati pa tudi kakšno zelo nerodno zadevo (recimo čistoča, zanemarjenost, lokacija info točke (sedaj je info točka na začetku Livigna, v centru pa je zaprta – popoldan bi človek kaj pogledal in vprašal, pa moraš na drug konec mesta), v celem Livignu sem našel le en poštni nabiralnik …). Skratka – tipično italijansko mi deluje.
Pri podcenjujočem odnosu trgovcev bi dodal tudi gostince – v isti gostilni so pri (praktično) enakem naročilu, enkrat zaračunali dodatek strežbe (in to kar 4,5 EUR – naj si jih v rit zataknejo), drugič pa ne. Tudi sicer imam občutek, da so relativno počasni. Pa ne vem – ali je to zato, ker nas (vključno z mnogimi vzhodnjaki, ki so sedaj tam) podcenjujejo ali so pač takšni po naravi.

Leave a Reply