Obisk kostnice v Sredipolju (italijansko Redipuglia), kjer se nahaja kostnica padlim vojakom, vsakemu vzbudi razmislek o vojnah. Kostnica v Sredipolju je italijanski spominski kompleks, posvečen več kot 100.000 padlim italijanskim vojakom 3. armade, ki so padli v prvi svetovni vojni na bojiščih Soške fronte. Spomenik, ki se dviga nad mestom, je zares veličasten in z obiskom dobimo tudi delno predstavo o številu padlih v prvi svetovni vojni.
Kostnica je bila dokončana leta 1938. Gre za (res) velikansko stopnišče, na vrhu katerega stojijo trije visoki kamniti križi, kapelica in vojaška opazovalnica. Na začetku stopnišča, simbolično pa na čelu svoje armade, stoji grob komandanta 3. armade princa Emanuela Filiberta Savojskega, drugega vojvode Aoste, ki je obkrožen z žarami štirih generalov. Prostor je simbolično ograjen z verigo torpedovke Grado. Na vrhu griča je več peš poti, ki se vijejo po strelskih jarkih, prepletenimi z bodečo žico.

This Post Has 2 Comments

  1. Matej

    Dolga leta nazaj smo bili s srednjo šolo v teh krajih, vendar si imena kraja nisem zapomnil. Hvala za osvežitev spomina in lepe fotke 🙂

  2. Iztok Grilc

    Hudič je, ker so slovenska imena krajev za mejo tako malo poznana in uporabljana. To velja tudi za avstrijsko področje.
    V nasprotju s pričakovanji je več slovenskih tabel in napisov v Italiji.

Leave a Reply