Kaj naj rečem – avto je ta teden obrnil 100 kkm. Po prvih opažanjih, ki sem jih opisal tule, bom dodal še nekaj stavkov.
Zanimivo je, da sta kmalu po prejšnjem zapisu izginila črička v armaturi. Očitno mu je manjkalo nekaj pravega gorskega makadama, da se vse skupaj lepo uleže 🙂
Dobrih stvari ne bom omenjal, ker jih je preveč. Zato zgolj zaznamki o pomanjkljivostih, servisih in porabi. 

Globoko v Kočevskem rogu

Pomanjkljivosti:
Še najbolj me moti pomanjkanje prostora. Mnogi imajo Forester za prostoren avto, vendar se motijo. Občasno zmanjka prostora za prtljago, pa tudi potniki (zadaj) nimajo ravno preveč prostora. Pogrešam tudi zaščitno mrežno med prtljažnikom in potniškim prostorom.
Moteče so tudi premikajoče grelne ploščice v sprednjih sedežih. Dokler je bilo to samo na vozniški strani, sem zadevo povezoval z mojo težo, nato pa se je to kmalu pojavilo tudi na sopotnikovi, kjer “domujejo” bolj lahki. Ni sicer prehudo, pa vendarle nekaterim moteče. Samo sedenje meni sicer ustreza in na daljših vožnjah se odlično počutim.
Špricanje na vetrobransko steklo bi bilo lahko tudi močnejše. Kot sem napisal že v prejšnjih opažanjih, je nerodno rešeno, da se hkrati s špricanjem na vetrobransko steklo, škropi tudi po žarometih. Na avtocesti je pokrov motorja ves penast, pa tudi pešci dobijo kakšno kapljico 🙂
Na zvok v avtu se ne spoznam kaj prida, vendar se mi zdi čudno, da tisti zadnji (veliki) zvočnik (v prtljažniku) praktično ne da kaj prida glasu od sebe. Je kaj narobe ali pa je tako “by design” bodo vedeli povedati posvečeni v glasbi.
Občasno zaznam tudi cukanje. Pravzaprav ne cukanje v pravem pomenu, bolj nezvezno delovanje. Ne uspem ugotoviti kaj je razlog (gorivo, kabli, svečke, MAF, temperatura …). Zadeva ni pogosta, niti ne gre za pravo cukanje. Le voznik opazi, da kakšen kilometer ni tako tekoč na pedalu za plin.

Servisi:
– redni servisi po načrtu,
– menjal sem gumice brisalcev,
– menjal sem tri glavne žarnice.
Z Androidnim telefonom in modrozobim OBD priključkom sem preveril zapise v računalniku avtomobila. Računalnik nima zapisane nobene napake – odlično za prvih 100 kkm.

Povprečna poraba (mislim, da sem vpisal prav vse obiske črpalke) je 8,8 litra na sto prevoženih kilometrov. Vožnje so zelo pestra kombinacija – avtoceste, deželne ceste, mesta, (gorski) makadami … Zato se mi poraba zdi povsem primerna. Na lepih kilometrih je seveda manjša, preko deset litrov pa je prišla le enkrat ali dvakrat (zasneženi teden, večinoma reduktor, kratke vožnje …). Uporabljam 95, 98 ali 100 oktanski bencin. Dizla k sreči (v tem avtu) še nisem 🙂

Zaključek – avto res deluje kot pričakujem(o). Kljub kar nekaj grdih makadamov se ni pojavil noben čriček, kar navsezadnje priča o odlični izdelavi. Toplo priporočam vsem, ki potrebujejo (želijo) zanesljiv avto. Če bo kakšno vprašanje, pa kar na tipkovnico z njim.

This Post Has 2 Comments

  1. Marko

    Joj ,.. kako bi neverjetno imel to mašinico :>

Leave a Reply