Nedvomno je Opel Ampera zelo zanimivo vozilo. Za razliko od hibridnih vozil za pogon uporablja namreč izključno elektriko. Pogonska enota na kolesa prenese do 150 konjskih moči. Električno energijo Ampera shranjuje v Li-ionskem akumulatorju. Po podatkih, ki jih sporoča proizvajalec, bo Ampera z električno energijo iz svojega akumulatorja zmogla do 80 kilometrov. V praksi je številka verjetno manjša, vendar vseeno pokrije večino potreb, ki jih ima povprečni uporabnik.
Ko električne energije zmanjka, se vključi bencinski agregat. Za razliko od hibridov (recimo Toyote Priusa) bo bencinski agregat le polnil akumulator. Kar seveda spet omogoča, da sam pogon deluje le na elektriko. S tem se uporabniška izkušnja med vožnjo ne spreminja. Kdor je kdaj »pohodil« vozilo gnano na elektriko, ve, o čem govorim. Navor je izjemen. In pri Amperi se to obnašanje med vožnjo ne spreminja. Skupaj z bencinskim agregatom ima Ampera doseg 500 kilometrov.
Idealen scenarij je po mojem mnenju naslednji – vožnja do zmernih 50 kilometrov na dan, zvečer pa polnjenje akumulatorja preko domače električne vtičnice. Znano je, da je ponoči v električnem omrežju višek električne energije. Zato je (pri dvotarifnem sistemu) cena elektrike takrat nižja. Zjutraj pa spet veselo na delo. Za daljše poti pa seveda poskrbi “rezerva” bencina, ki požene bencinski motor. Ta pa (med vožnjo) napolni akumulator, ki poganja električni motor in kolesa … in tako naprej do … V tem primeru seveda električno vozilo nekako izgubi svoj smisel.

Slikica izhaja iz Oplove spletne strani (namenjena prenosom)
Žal na Avtotehni Vis niso bili pripravljeni posoditi Ampere niti za nekaj ur, kaj šele preko vikenda. Šele takrat bi potencialni kupec dobil pravi občutek, kako je z uporabnostjo v praksi. Očitno je takšna njihova politika. Tudi prav, čeprav je malo smešno, da v nedeljo sredi Kamnika vidiš Ampero, ki jo trdo priganja gizdalin s sončnimi očali, hkrati pa sam avta ne moreš pošteno preizkusiti.
Avto je seveda bogato opremljen. Za moj okus kar preveč, saj kupec (že tako (pre)drage tehnologije) plača tudi kup nepotrebnih stvari. Cena tako skoči kar do 47.000 evrov. Država nam sicer povrne štiri tisočake, vseeno pa se znebimo kar lepega kupčka denarja. Toliko prihranka zlepa ne bo in prodajalci morajo igrati na noto tehnične inovativnosti in ekologije.
Preizkusno vožnjo sem opravil v deževnem dopoldnevu v Ljubljani. Zaradi prej omenjene časovne omejitve prav veliko praktičnih izkušenj nisem dobil. Nekaj pa vseeno. Avto se pelje odlično. Sama lega in vodljivost sta zelo dobri. Že na prvi pogled je jasno, da Ampera nikakor ne more nadomestiti mojega Foresterja. Glavna zamera je, da je avto zelo nizek. To je na nek način zaradi težnje po boljši aerodinamiki sicer razumljivo, vseeno pa sem imel občutek, da bolj strme ležeče policaje avto kar malo »poliže«. Velik minus je tudi preglednost. Avto je – v stilu modernih oblikovalcev – zelo nepregleden. Ne toliko za samo vožnjo, kot za parkiranje, saj nimaš občutka, kje so njegovi robovi.
Prezračevanje ni povzročalo težav, čeprav bi potreboval več kilometrov (in različne vremenske pogoje), da bi zadevo bolje ocenil. Ob tem velja omeniti, da ima Ampera (kot nekateri drugi podobni avtomobili) možnost ogrevanja/hlajenja potniške kabine pred uporabo. Torej sedemo v segret ali ohlajen avto.
Avto je seveda poln geekovskih dodatkov. Raj za navdušence raznih pregledov in analiz. Realni domet Ampere z akumulatorjem težko ocenim, čeprav mislim, da bi z zmerno vožnjo verjetno kar precej ujel proizvajalčeve podatke.
Ampera ima seveda avtomatski menjalnik (pravzaprav to ni pravi menjalnik). Deloval je zelo lepo, vsaj v primerjavi s starimi Subarujevimi (sicer robustnimi) avtomatiki.
Akumulatorji imajo sicer osemletno garancijo, zato naj bi bila skrb o zanesljivosti odveč. Kako pa bo v praksi, pa bomo videli čez nekaj let.
Za zaključek – avto je zelo zanimiv. Pelje se odlično in za vožnje po lepih cestah in mestih (za parkiranje imamo pomoč kamere) je prav primeren. Več pa žal težko povem. Nekaj so seveda tehnični podatki in hvaljenje trgovcev, drugo pa uporaba v praksi. Predvsem pa je avto predrag. Po mojem mnenju so Oplovi raziskovalci trga zgrešili. Uporabljena oprema je nedvomno predraga (usnjeni sedeži, vzvratna kamera, kupejevski dodatki …) za kupce, ki jih takšna vozila zanimajo. Že prospekt bi lahko bil cenejši, pa so tudi pri tem šli v drago izvedbo. Malo smisla za ekologijo in manj za nastopaštvo bi prišlo prav. Sodelavec, ki zelo podrobno analizira stroške lastništva in vzdrževanja, je izračunal, da je Ampera kar nekaj dražja od najmočnejšega konkurenta (Toyota Prius).

Leave a Reply