Včeraj zjutraj so me prijetno presenetila e-poštna sporočila in Facebook žgečkanja. V Poletu so namreč zapisali:
“Zmagovalec poletovega fotonatečaja je po mnenju strokovne komisije delovih fotoreporterjev Iztok Grilc iz Kamnika! Žirija se je za zmagovalni posnetek odločila, ker ga odlikujeta tehnična dovršenost in kompozicijska usklajenost, s katerima je avtor prepičljivo zajel izjemen prizor iz narave. Fotografijo pa še začini krava, ki je vanjo spretno vkomponirana in predstavlja zanimiv detajl.”
Spregledali so sicer pastirico, ki je na levi polovici fotografije …

Megleno jutro na Veliki planini

Kar nekaj znancev me je vprašalo, kako je posnetek nastal. Fotografiral sem svitanje na Veliki planini in nastalo je nekaj zanimivih posnetkov (tale je sicer nastal ob neki drugi priliki, vendar je ravno pri roki in je precej podoben):

Svitanje – pastirsko naselje na Veliki planini

Potem pa sem počakal, da so pastirji krave pospremili na pašo, Jutranji mir, zvončkljanje, počasno premikanje kravjih skupin, ogledovanje neba … nastal je tudi tale zanimiv posnetek, ko se opazi gibanje pastirja in krav na eni strani luže in mirovanje krav na drugi strani. Na vzhodu pa se počasi dani:

Pastir žene na pašo

Ko pastir pospremi živino, se prileže dober pastirski zajtrk, pripravljen na ognju. Kako drugačen okus ima hrana, kako zadiši domač čaj, kako steče beseda … ker sem bolj klepetave sorte, pa steče tudi čas. Naenkrat skozi okno opazim, da se pojavljajo meglice po naselju. Zagrabim opremo in se zapodim ven, kot bi me hudič obsedel. Kot bi mi nekaj govorilo, da bo trenutek zanimiv. In res je bil. Rahel veter je megle preganjal ravno po obronkih gričev in vrhovih smrek, hkrati pa so posvetili prvi sončni žarki … in ko zagledam še kravo in pastirico, ki stika za gobami … je bil aparat že pripravljen. Jaz pa nad vsem tem dogajanjem. Kot v pravljici. Res čudovita so jutra na Veliki planini. Skrbi me le, da človeška neumnost ne bo prekmalu uničila te čudovite narave.

This Post Has 4 Comments

  1. Draga

    Bravo Izo! Čestitke za nagrado. Fotografije so odlične.

  2. Tomi

    Megleno jutro: Odlična!

Leave a Reply