Sele ležijo v čudoviti dolini skoraj tisoč metrov nad morjem. Na jugu dolino omejuje mogočno ostenje Košute. Tistim, ki si še vedno ne predstavljajo lokacije, naj namignem, da so ravno na sredi med Železno Kaplo (da prav je napisano – ni Kaplja, pač pa Kapla) in Borovljami.

Hiše so raztresene daleč naokrog po občini, ki ima sedem naselij. Nekatere kmetije so precej oddaljene, pa vseeno do večine vodi lepa asfaltna cesta. Občina je dvojezična in s slovenskim jezikom boste opravili vse, kar boste želeli.

Malo zgodovine – slovenski živelj je tukaj vedno imel trde boje za svoj obstoj. Še posebej hudo je bilo obdobje nacizma. Na tem področju so partizani skoraj v osrčju rajha bili svoj boj. Domačini, ki so jih podpirali so krvavo plačali svoj idealizem v obstoj slovenskega naroda. Še posebej znan je dunajski proces, ko so obglavili trinajst upornikov (štirinajsti je umrl med mučenjem). Pokopani so na vaškem pokopališču.
Izsek iz govora Mire Stadler na letošnji komemoraciji na Dunaju:
 … Skupina, ki je obstajala že od leta 1941/42 in so jo nacisti po izdajstvu zajeli leta 1942 v Hlipovčnikovem bunkerju v Selah. Predstavljala je prvi oboroženi in organizirani upor na ozemlju celotnega tedanjega tretjega rajha proti nacistični oblasti. In to v gau-u Kärnten, ki je veljal za enega najbolj predanih in zvestih nacizmu in firerju. Da so vsi uporniki in tisti, ki so jih podpirali, bili Slovenci, pa je seveda vso zadevo še dodatno zaostrovalo.
S časovnim zamikom je v Münchnu začela delovati uporniška skupina “Bela vrtnica / Weisse Rose”, ki sta jo vodila brat in sestra Hans in Sophie Scholl. Tudi njim je sodil Freisler, in tudi nje so obsodili na smrt in jih obglavili februarja 1943.
Nemci so danes ponosni na te upornike, v šoli se učimo o sestri in bratu Scholl, poznamo filme in po njih so imenovane celo ceste. Naše žrtve pa so zamolčane …

Ko so po vojni odločali ali naj nastane država Avstrija ali ne, je bila končna odločitev odvisna od dejstva, če so na področju Avstrije obstajale protinacistične skupine. In skoraj bi lahko zapisali, da Avstrija danes obstaja zaradi boja slovenskega naroda proti nacizmu. Prebivalci so še danes povezani v društvih, ki so poznana tudi v Sloveniji (večina verjetno pozna Pevsko društvo).
Seveda ima vas tudi dvojezično cestno tablo.

V bližini vasi je tudi zajezitveno jezero Borovnica, ki je pravi biser za ribiče. Večina turistov pa se ozre (ali poda) proti Košuti. Upravičeno.

Vsekakor vam predlagam izlet od Borovelj do vasi Sele. Nazaj v Slovenijo pa preko sedla Šajda do Železne Kaple in nato na Jezerski vrh.

This Post Has One Comment

  1. Spleza

    Imam v načrtu letos poleti z biciklom. Fantastične fotke so me le še bolj zdramile.

Leave a Reply