Za začetek zanimivost – ste vedeli, da ima Vrbsko jezero skoraj toliko obale, kot Slovenija ob morju?

Jedvovca (Pyramidenkogel) je izvrstna razgledna točka južno nad Vrbskim jezerom (Wörthersee).
Avstrijci so na vrhu Jedvovce že leta 1969 postavili televizijski stolp. Stolp je bil turistična atrakcija, saj je razgled na Koroško res izreden. Sčasoma je stolp postajal nevaren, zato so se odločili, da zgradijo novega. Pred nekaj dnevi so ga uradno odprli in na dan državnosti smo se odpravili na družinski izlet.

Pyramidenkogel (vir fotografije: uradna spletna stran)

Dostop je enostaven, če smo le prej pogledali na zemljevid.Parkirišče bo verjetno v “turističnih” dneh precej zasedeno, saj je obiska precej. Stolp je atraktiven in razgleden. Naši severni sosedje znajo takšne stvari tudi dobro zaračunati (vstopnina za odraslega je 10,5 evra).

Najvišja ploščad, kjer obiskovalci lahko stojijo, je na višini 70 metrov. Stolp je sicer še nekaj višji, nad samim stolpom pa štrli še antena.

Hvalijo se, da gre za najvišji leseni razgledni stolp. No, resnici na ljubo, je le en del lesen. Samo ogrodje pa je jekleno.
Na razgledni stolp se lahko povzpnemo po stopnicah ali pa z dvigalom. V nekaj dneh je dvigalo že dvakrat obstalo. Ne zaradi strahu, pač pa v želji, da si bolje ogledamo vse skupaj, smo šli raje peš. Občutek je kar zanimiv, noge pa so iz metra v meter mehkejše. Na vrhu pa – hja, najbolje, da greste kar sami.

Pogled proti Vrbi, Beljaku in Dobraču

Da zadeva ni preveč dolgočasna, so dodali tudi tobogan. Piše, da gre za najdaljši pokriti tobogan v Evropi. No, tudi o tem podatku nisem čisto prepričan, pa naj jim bo. Za spust morate doplačati.

Kot sem že omenil, je razgled odličen. Če le zagrabiš bika za roge, ko je lepo vreme seveda. Ob našem obisku so nebo prekrivali lepi oblaki, kar je še popestrilo razgled. Verjetno pa zna biti zelo zanimivo med nevihto 🙂
Kam se vidi? Ponuja se pogled na Celovec, Podjuno, Karavanke, Grintovce, Rožo, Gure, Ziljsko dolino, Osojske ture … tik pred nami pa kraljuje Vrbsko jezero.

Poreče (Pörtschach) na severni strani Vrbskega jezera

Več informacij o stolpu boste našli na uradni spletni strani, ki pa žal ni v slovenščini.

Leave a Reply