Življenje je polno vzponov in padcev, drobnih in velikih zgodb, prepletanja sreče in nesreče. Tako sem tudi sam ujel srečo za rep.
Spomladi sem namreč sodeloval v nagradni igri podjetja Farmedica, ki pri nas zastopa izdelke in širi miselnost Alfreda Vogla. Pri žrebanju sem dobil nagrado – potovanje v Švico (ogled domovanja Alfreda Vogla in podjetja Bioforce AG.
Alfred Vogel (1902-1996) je bil neutruden raziskovalec, popotnik in človek, ki je skušal razumeti, kako deluje in zdravi narava. Njegovo znanje in izkušnje so osnova za izdelke, ki jih danes poznamo pod imenom A.Vogel.

Potovanje smo začeli s poletom v Zürich, nato pa je sledila vožnja z vlakom do Arbona ob Bodenskem jezeru. Organizirana je bila namestitev v hotelu tik ob jezeru, kjer smo se sešli z nagrajenci iz drugih držav in skupino simpatičnih farmacevtk iz Švedske. Da takoj umirim vse, ki mi že zavidate – niso bile ravno najmlajše, vseeno pa prav zanimiva druščina.

Prvi dan smo si ogledali mesto Arbon. Na pogled deluje povsem morsko, vendar ti hitre spremembe vremena dajo vedeti, da vendarle ni tako. Mesto je sicer polno upokojencev.

Drugi dan je sledil ogled hiše Alfreda Vogla nad mestecem Teufen. Za hišo sedaj skrbi Remo Vetter, ki je širši javnosti bolj znan kot avtor knjižne uspešnice Leni vrtnar.

Nekaj zadnjih let življenja Alfreda Vogla je namreč sodeloval z njim in se učil. V hiši so muzej, založba in (seveda) trgovina, ob hiši pa je polno majhnih gredic zelenjave, sadja in zelišč. Remo nam je razložil nekaj trikov, ki jih uporablja pri vrtnarjenju. Močno deževje nam ni omogočalo ogleda vsega načrtovanega, zato so nas prijazni gostitelji odpeljali na ogleda čudovitega mesteca Appenzell.

Po sprehodu po mestnem jedru in ogledu nekaterih znamenitosti smo sedli za mizo v stari gostilni in spili vrček (no, recimo) odličnega piva. Če bo kdo kolovratil tam okrog, mu to pivo toplo priporočam. Le denarnico naj ima dobro napolnjeno. Sledil je odhod v St. Gallen na odlično večerjo v restavracijo La Vigna. Večerja se je kar zavlekla, pa nič zato. Bila je vrhunska predstavitev italijanske kulinarike. Namesto piva smo pili vino, saj imajo v svojih kleteh več kot 400 različnih vrst vina. Ne vem zakaj, vendar sem naslednje jutro imel občutek, da nekaterih ni bilo na zajtrk.
Tretji dan smo se zjutraj odpeljali v Roggwil, kjer je sedež podjetja Bioforce AG. V preteklih letih sem službeno videl precej podjetij in hitro ugotovim, kam pes taco moli. Tako sem v Roggwilu dobil občutek, da gre za podjetje, ki res skrbi za trajnostni razvoj. Odgovornost do soljudi in narave je začutiti na vsakem koraku (recikliranje, kompostiranje, filtriranje vode, neuporaba kemikalij …). 

Videti je tudi, da zaposleni res živijo za podjetje. Rečeno je bilo, da podjetje noče na borzo, ker sami ne bi mogli več upravljati s podjetjem. Želijo nadaljevati po načelih ustanovitelja podjetja.
Kosilo so pripravili kar v svojem rastlinjaku. Verjetno je preveč povedati, da smo na mizo dobili zelenjavo, zelenjavo, zelenjavo in sadje. Vse pa je bilo okusno in skromno. Prav vsak od gostiteljev, tudi šef, vstane in pomaga pri pospravljanju umazanih krožnikov.
Popoldan je sledila vožnja z vlakom do Züricha in večerno/nočni polet domov. 

Sicer pa – Švica v nekaj besedah po mojem tokratnem izletu:
– odlična infrastruktura (ceste, železnice …),
– zelo visoke cene za naše razmere (predvsem restavracije in storitve), 
– prijaznost in delovna natančnost ljudi, 
– čistoča,
– veliko priseljencev.
Hvala podjetju Farmedica za prijetno potovanje. Podjetju sem se delno že oddolžil. Zaradi slabega vremena sem staknil lažji nahod in v lekarni sem segel po njihovih pripravkih.

Leave a Reply