Tale prispevek je logično nadaljevanje lanske primerjave stroškov električnega Hyundai Ioniq in dizelskega avtomobila Volswagen Passat. Minilo je namreč leto dni in velja si pogledati novo stanje. Da je primerjava bolj pregledna, sem izločil stroške pnevmatik in vinjete. Velja enako kot lani – avtomobila in način uporabe nista neposredno primerljiva, vseeno pa je prikazanih nekaj konkretnih številk. 

Prevoženi kilometri:
Ioniq: 137.000 (v zadnjem letu 40.000)
Passat: 246.000 (v zadnjem letu 23.000)

Cene na začetku primerjalnega obdobja (leta 2017)
Ioniq: 35.000 EUR (27.000 EUR z upoštevanjem subvencije, avto je bil nov)
Passat: 13.000 EUR (starost je bila 5 let, cena novega je bila blizu 44.000 EUR)

Cena danes (poletje 2020)
Ioniq: 20.000 EUR (na podlagi primerljivih oglasov na spletu)
Passat: 9500 EUR (na podlagi primerljivih oglasov na spletu)

Okvirna izguba vrednosti v primerjalnem obdobju:
Ioniq: 7000 EUR
Passat: 3500 EUR

Stroški v zadnjem letu:
Razlika: 2.749 EUR v korist Ioniqa

Stroški v primerjalnem obdobju:

Razlika: 8.697 EUR v korist Ioniqa

Opomba: Pozorni bralec bo opazil, da je zavarovanje za Passata precej dražje. Temeljna razloga sta dva: nabavna vrednost Passata je občutno višja (35 kEUR proti 44 kEUR), prav tako pa ima Passat zavarovanih več kritij. Ker zavarovalnice seveda upoštevajo vrednosti novih delov, se to kar pozna. Tako je letni strošek zavarovanja za Passata 340 EUR višji (skupaj 1000 EUR višji strošek). 

Čeprav zaradi boljšega zavarovalnega kritja Passata ni najbolj pošteno, upoštevajmo strošek v celoti. 

Skupni stroški:
Ioniq:
+ 27.000 (nakup)
+ 7.000 (izguba vrednosti)
+ 2.300 (stroški)
– 20.000 (vrednost avtomobila)
= 16.300 EUR

Passat:
+ 13.000 (nakup)
+ 3.500 (izguba vrednosti)
+ 11.000 (stroški)
– 9.500 (vrednost avtomobila)
= 18.000 EUR

Nekaj dodatnih točk za razmislek:
1. Zgoraj omenjeni Ioniq je občutno več na cesti. Kljub globoko zakoreninjenemu mnenju, da električni avtomobili niso primerni za ljudi, ki se veliko vozijo, Dejan s svojim Ioniqom dokazuje nasprotno. 
2. Ioniq prihrani nekaj dodatnih cekinov pri “gorivu”, saj pogosto uporablja brezplačne polnilnice. Teh bo verjetno v prihodnje sicer vse manj, vseeno pa je strošek “goriva” pri električnih avtomobilih veliko nižji. 
3. Dejstvo je, da je vzdrževanje električnega avtomobila precej cenejše. 
4. Passat je starejši in prihaja v leta, ko se bodo izredna popravila verjetno pojavljala pogosteje. Kljub vsemu je avto zelo lepo ohranjen, redno vzdrževan in na njem deluje vse brez napake. Pravzaprav deluje komaj dobro utečen 🙂 
5. Na sto prevoženih kilometrov povprečno porabi Passat dobrih 5 litrov dizelskega goriva, Ioniq pa 10-13 kWh električne energije. 
6. Pogosto spremljam “plemenske vojne” med EV in ICE privrženci. Moje mnenje je, da so EV avtomobili neprimerno bolj simpatični za vožnjo. Eleganca, udobje, navor, premikanje, stroški … vse to je prepričljivo v prid EV avtomobilom. Tehnološko gledano sem povsem na strani EV vozil in pri glasovanju niti pomislil ne bi na ICE tehnologijo. Ne samo na papirju, tudi v praksi takoj začutiš prednosti. 
EV avtomobile nazaj drži le nekaj stvari, sam pa bi (čisto na kratko) poudaril naslednje:
a) infrastruktura – ljudje smo nagnjeni k udobju in vsakodnevno ukvarjanje s kabli, nujna uporaba točno določenih parkirnih mest, obvladovanje kartic in aplikacij, nedelujoče polnilnice, različni tipi priključkov, vprašanje kaj bo, ko se v naselju pojavi več električnih vozil … 
b) okoljevarstvene dileme – po eni strani deluje elektrika pravi korak iz sveta fosilnih goriv. Po drugi pa to s seboj prinaša kup težav: kobalt je recimo eden najbolj krvavih materialov našega časa, pridobivanje litija močno spreminja podobo sveta (ne samo okoljsko, pač pa tudi geopolitično) …
c) premajhna izbira – tisti, ki smo izbirčni pri avtomobilih, imamo težave pri izbiranju med ICE avtomobili. Enostavno ni takšnega, kot si želimo. V svetu EV vozil je stvar v tem trenutku še precej bolj omejujoča. 

Namesto zaključka – v zgornjih vrsticah je navedenih nekaj dejstev, mnenj in (vsaj upam) komu koristnih informacij. 

Leave a Reply