Pred kratkim sem dobil priložnost preizkusiti francoskega levčka – Peugeot 308. Oprema Allure Pack, 1,2 litrski bencinski motor s 130 konjički. Na kratko bom opisal nekaj svojih opažanj.

ZUNANJOST
Zunanjost je moderna in športno elegantna. Privlači poglede, še posebej živahna, zelena barva, ki jo je imel testni avto. Na sprednji maski in na vratih prtljažnika je imel velik logotip podjetja. Ta je posodobljen, kot zanimivost pa naj povem, da je narejen v Sloveniji. Kot je danes moderno, je na avtu polno ostrih linij.

Nikakor ne morete prezreti, da je avto nizek. Pri oddaljenosti podvozja od tal sicer niso pretiravali, vendar avto kot celota je nizek. S tem so seveda pridobili športen videz in občutek, žal pa je s tem neposredno povezano težavnejše vstopanje in izstopanje. Vsekakor je večina menila, da je avto res lep in atraktiven.

NOTRANJOST
Notranjost je razgibana in moderna. Vsekakor je precej uporabna, saj je dosti predalčkov in odlagalnih mest. Med njimi je tudi polička za brezžično polnjenje telefona, ki je potisnjena globoko naprej. S tem so dobro izkoristili prostor, ki ga večina “izgubi”.

Na sedežih spredaj je prostora dovolj, zadaj pa je pesem precej drugačna. Sedenje zadaj je za višje potnike bolj pogojno, še posebej, če je sprednji sedež pomaknjen bolj nazaj. Tudi vstopanje/izstopanje je zadaj za višje potnike precej nerodno. Spredaj težav ni, če izvzamem dejstvo, da je avto nizek. Prepričan sem, da bo to marsikoga motilo.
Ko je voznik za volanom, ima pred seboj v višini oči digitalno instrumentno ploščo. Je dobro vidna, prikaz pa prilagodljiv. Malo čudno je sicer, da imajo nekateri gradniki na levi strani napise obrnjene. Recimo za temperaturo so številke napisane 90 … 50 in ne 50 … 90 kot bi bilo logično. Glede na to, da se vizualno zaradi tega nič ne spremeni, se mi zdi, da gre za nepotrebno obračanje smeri branja.

Osrednji zaslon je primerno velik, prikaz je kakovosten, delovanje sistema pa je dovolj hitro. V spodnjem delu ima velike ikone občutljive na dotik (imenujejo jih i-toggle). So prilagodljive in tako velike, da so v resnici uporabne – za dostop do nastavitev za klimo, radio, telefon … Še nižje so nameščene fizične tipke. Morda so za odtenek preveč potisnjene naprej in višji voznik težko vidi oznake na njih. Za dobro mero ima novi 308 tudi vrtljivi gumb za glasnost. Vse skupaj je ena najboljših rešitev, ki sem jih videl v zadnjem času. Velja za tiste, ki silijo v upravljanje preko velikega zaslona. Na voljo je tudi navigacija TomTom s prometnimi informacijami v živo, čeprav bo verjetno večina uporabila Android Auto ali Apple CarPlay (delovanja sicer nisem preizkusil).

Vsekakor se potnik (vsaj na sprednjih sedežih) počuti zelo v redu, notranjost je lična in na prvi pogled kakovostno izdelana. Čas pa bo pokazal, ali bo tako tudi po nekaj letih.

MOTOR, VOŽNJA IN PORABA
1,2 litrski turbobencinski motor je bil zame najbolj prijetno presenečenje tega avtomobila. Povsem spodobno potegne že takoj na začetku, je uglajen in prožen. Tudi mrzel ne pokaže niti najmanjšega oklevanja. 130 konjičkov je povsem dovolj, pri pestrih testnih vožnjah pa sem imel porabo 6 litrov na 100 km. Sedajle brskam po spletnih straneh in katalogih, da bi to porabo primerjal s tovarniškimi podatki, pa ne najdem podatka. Ga skrivajo kot kača noge. Ker je model precej nov, podatkov še ni na spletni strani Spritmonitor. Prav tako je težko napisati, kako je z vzdržljivostjo. Kakšne so vaše izkušnje?


Nizko sedenje že daje vedeti, kam pes taco moli. Avto ima dobro lego na cesti, je zelo lahkotno in natančno vodljiv. Avto je bil opremljen z odličnimi pnevmatikami, ki so pripomogle k športnemu občutku vožnje. Morda je volan za hitrejšo vožnjo za odtenek premehak, pa mu to ne gre šteti v slabo, saj avto ni namenjen dirkanju. Prirezan volan se mi zdi odličen. V spominu sem imel, da je imel podoben volan Peugeot e-2008 (testiran lani poleti). Šel sem pogledat, kaj sem zapisal in tudi lani sem ga pohvalil. Top občutek, res. Da ne pozabim napisati še tegale – ko sem avto prevzel in si želel prilagoditi okolje, sem kar nekaj časa iskal, kako premakniti volan. Nisem in nisem našel. Po nekaj neuspelih poskusih sem izstopil in si od spodaj pogledal, če se volan sploh nastavlja. Šele takrat sem zagledal ročko. Ni posebej moteče, vseeno pa sem si to zapomnil.

Zavore so dobre, pedal prijema celo precej visoko, je pa to seveda stvar navade.
Praktično vsak avto preizkusim tudi na strmem makadamu ali snegu – če je na voljo. 🙂 Peugeot 308 ima sistem za pomoč pri speljevanju v klanec (hill holder). Ta deluje v redu, vseeno pa je speljevanje slabše od pričakovanj. Očitno (testni avto?) nima sistema proti spodrsavanju in na strmem delu se kolo hitro obrne v prazno. Seveda gre, sem pa prepričan, da bodo manj spretni vozniki imeli nekaj težav.
Sedeži so školjkasti in nudijo solidno oporo v ovinkih. Višji vozniki bodo verjetno mnenja, da bi bil sedež lahko nekaj centimetrov višji.
Velja omeniti drsečo plastično podlogo na mestu, kjer voznik med vožnjo postavi levo nogo. Očitno niso izbrali najbolj posrečenega materiala, saj mi je leva noga večkrat zdrsnila.
Na notranji strani vetrobranskega stekla se vidi odsev armature. Ne gre za zelo motečo stvar, vseeno pa sem ter tja ni najbolj prijetno.
Motor je med vožnjo zlahka kos nalogi, v notranjosti je (tudi zaradi dobre izolacije) prijetno tiho. Na začetku se mi je zdelo, da je glasen zvok smernika, vendar gre zgolj za stvar navade.

Čeprav je avto nizek, je preglednost dobra. Za tiste trenutke, ko gre bolj na tesno, pa pomagajo senzorji in kamere. Všeč mi je, ker se opozorilo s sprednjih senzorjev oglasi tudi, če voznik pred tem ne prestavi v vzvratno prestavo ali ročno sproži delovanja. Zagotovo je to bolj uporabno kot pri avtomobilih (recimo moji Mazdi), ki ne začno samodejno opozarjati na oviro spredaj.
Moderne avtomatske luči delujejo v redu in nimam pripomb. Je pa nekoliko preveč občutljiv senzor za svetlobo. Posledično že vožnja skozi nekaj gozda preklopi na nočni način osvetlitve (zaslon pred voznikom, sredinski zaslon …). Posledično se spremeni tudi pogled navigacije. Prehitro menjavanje osvetlitve ni dobra rešitev. Senzor bi moral biti manj občutljiv in zaznati šele večjo spremembo (predor, noč).
Vročinski val v času testiranja ni prizanašal, zato je bila na preizkusu tudi klimatska naprava. Deluje korektno, brez posebnega naprezanja. Prijetno me je presenetilo, da ima avto ventilacijo speljano tudi za potnike zadaj. Prijazno in ne prav pogosto v tem avtomobilskem razredu. Verjetno zato, ker obstaja tudi karavanska izvedenka, kjer je zadaj velik prostor. Manj prijazno pa je, da levi sprednji zračnik močno piha v voznikovo levo roko. Kmalu sem ga zaprl, pa naj avtomatika dela, kakor ve in zna. Zračnik je ostal zaprt vse dni.

OSTALO
Kaj še povedati o 308? Kot je danes že običajno, je na voljo tudi aplikacija MyPeugeot, ki dopolnjuje moderen pristop francoske znamke. Kljub temu da mi je Peugeoteva sredinska konzola precej posrečena in dokaj uporabna, še vedno stojim za tem, da avtoindustrija pretirava z digitalnim upravljanjem. Težko me bodo prepričali, da je nastavljanje temperature in smeri pihanja na zaslonu boljša rešitev od klasičnih vrtljivih gumbov. Poleg tega je tipkanje po zaslonu precej bolj nevarno, za nameček pa je površina zaslonov polna prstnih odtisov in prahu. To pa je daleč od tega, kar predstavljajo na spoliranih fotografijah.


Čeprav je večina stvari na sredinskem zaslonu precej razumljiva, jim je uspelo narediti tudi kakšno nerodnost. Recimo nastavljanje kroženja zraka v kabini. Gre za dva položaja: zrak prihaja od zunaj in zrak kroži zgolj znotraj. Ampak katera nastavitev pomeni kaj? Takole izgleda, ko človek ne ve, v katerem načinu delovanja je funkcija:

Pohvaliti velja tudi avtomatsko odklepanje in zaklepanje avtomobila. Deluje res dobro, dober vtis pa pokvari glasen zvočni signal od zaklepanju. Upam, da ga lahko na servisu izključijo, saj je tako glasno, da zvečer zagotovo zbudiš tiste, ki so bolj rahlega spanja. Ob tem sem opazil še sladkorček, da lahko na daljavo odpreš/zapreš okna na avtu. Všečno.
Povezovanje telefona preko sistema Bluetooth je hitro, se mi je pa zdelo, da je predvajanje dokaj tiho. Ozvočenje in radijski del sta sicer solidna in bosta povsem zadostila večini želja.

ZAKLJUČEK
Simpatičen avto. Korektno opremljen, nerodnosti ni prav veliko. Všečna oblika, meni sicer ni bilo všeč prenizko sedenje. Na voljo je tudi karavanska različica in različni nabori motorjev. Kako pa je z zalogami v teh kriznih časih, je pa verjetno zgodba zase.

Testiranje je omogočilo podjetje Rodex z Rov pri Radomljah. Za priložnost se jim toplo zahvaljujem. Če kupujete vozilo znamke Peugeot, zakaj se ne bi obrnili nanje?

Leave a Reply