Montaža panelov na streho

V zadnjem času je zanimanje za izgradnjo sončnih elektrarn res veliko. Razlogov je veliko in jih tukaj ne bom opisoval, prav tako se ne nameravam spuščati v preračunavanja o smiselnosti izgradnje. Prav tako ne bom omenjal cen, saj so te odvisno od veliko parametrov in mnogi preveč posplošujejo. Želim predstaviti zgolj korake, ki so bili potrebni, in okvirno časovnico.
Po zbiranju osnovnih informacij in ponudb, smo se odločili za podjetje Gen-I Sonce. Razlogov je več, še najbolj pa sta pretehtala dva: brezobrestno sedemletno financiranje in podjetje, ki bo verjetno še nekaj časa obstajalo. Postopek smo začeli v prvih dneh letošnjega leta (2022), ko se inflacija še ni tako dvignila, kasneje pa je brezobrestnost obroka kvečjemu potrdila pravilno odločitev.

Časovnica:
5. januar – Klic na Gen-I.
7. januar – Prejeta informativna ponudba in dogovor za fizični ogled.
10. februar – Ogled na objektu. 
11. februar – Prejeta konkretna ponudba po ogledu.
17. februar – Na Gen-I smo poslali vlogo za financiranje, kar je eden od pogojev, če gre za obročno odplačevanje.
25. februar – Na Gen-I smo poslali podpisano pogodbo o izgradnji, vlogo za soglasje Elektru, kup pooblastil, vlogo za Eko sklad … Rečeno je, da sedaj počakamo soglasje elektrodistribucije.
4. maj – Ker se v teh tednih ni zgodilo nič, sem sam preveril na Elektro Ljubljana, kako je s soglasjem. Trdili so, da nimajo moje vloge. Na Gen-I zatrjujejo, da so jo posredovali že v februarju. Po kar nekaj prelaganja vročega kostanja so na Elektro Ljubljana priznali, da so mojo vlogo izgubili. Gen-I je dosegel, da so nas drugič vzeli preko vrste. Opazili smo, da so izvajali meritve na elektroomarici.
18. maj – Prejmemo zavrnitev soglasja oziroma dovoljena zgolj omejena oddaja energije v omrežje.
23. maj – Po različnih pogovorih vložimo pritožbo in zahtevamo ponovno preverjanje. Povabijo nas na sestanek s tehniki in pravniki, kjer bi nam dokazali, da ni prav nobene tehnične možnosti za boljše soglasje. Po predstavitvi tehničnih omejitev se odločimo, da vzamemo, kar je ponujeno.
25. maj – Z Gen-I se dogovorimo, da spremenijo projekt in opravijo revizijo za soglasje.
31. maj – Pošljemo podpisano spremenjeno pogodbo.
14. junij – Gen-I sporoči, da so prejeli popravek soglasja za priključitev. Čakajo še nepodpisano pogodbo o priključitvi. Ko jo prejmejo, jo skupaj s Pogodbo o dobavi električne energije ter Izjavo o napravi za samooskrbo pošljejo v podpis.
29. junij – Prejmemo vso potrebno papirologijo iz prejšnje točke. Takoj podpišemo in takoj tudi plačamo prispevek (145 EUR) na Elektro. Sporočijo, da bo montaža predvidoma konec avgusta ali septembra.
6. september – Montaža SE na strehi in razsmernika/omarice na steni.
27. september – Elektro Ljubljana zamenja števec in izvede priklop sončne elektrarne v omrežje.

Sončna elektrarna sedaj deluje.

Graf porabe in proizvodnje
Proizvodnja -> poraba -> oddaja

Sem zadovoljen?
Z odnosom podjetja Gen-I sem. Že oglednik v januarju mi je omenjal, za koliko tednov je rezerviran, zato sem pričakoval, da prav hitro ne bo šlo. Drži tudi dejstvo, da časi za dobavo niso ravno rožnati. So se pa vedno hitro in korektno odzvali.
Na drugi strani pri Elektro Ljubljana niso prav blesteli. Od tega, da so izgubili vlogo za soglasje, zavrnitve, čakanja na priklop, precej neosebnega odnosa in občutka pišmevuh na skoraj vseh področjih.
Sama elektrarna je šele v prvem mesecu delovanja. Vsak ima svoj razlog, zakaj se (ne) odloči za tovrstno investicijo. In ta debata bi presegala zapis o časovnici.

Leave a Reply