Imel sem priložnost preizkusiti Outbacka. In to ne kakršnega koli. Pač pa dizla – bokser dizla. Nekateri bi ob omembi bokser dizla zamahnili z rokami, drugi pa zastrigli z ušesi. Priznam – sam se prištevam k slednjim.

Subaru je namreč letos predstavil prvi dizelski bokser motor na svetu, vgrajen v potniško vozilo. Združuje dobre lastnosti obeh svetov. Od bokser motorja je podedoval ravnovesje, miren tek in nizko težišče. Iz dizelskega sveta pa prinaša orjaški navor, zmanjšane izpuste CO2 in gospodarno porabo.
Naj navedem še nekaj osnovnih podatkov:
– 150 žlahtnih konjičkov
– 1998 ccm
– 350 Nm navora
– kombinirana poraba 5,8 litrov na sto prevoženih kilometrov
– najvišja hitrost 200 km/h
– pospešek 9,2 s
– ročni menjalnik, pet prestav

Najprej me je zunaj presenetil zvok, ki ga nisem navajen pri Subarujih. Dizelsko predenje motorja mi je vedno vlivalo neko zanesljivost. Ne vem zakaj, pa vendar me je zadeva kar prevzela. Znotraj je dizla precej manj slišati. Potniška kabina je očitno dobro zvočno izolirana. Kar pomaga tudi pri udobju med vožnjo. Sam motor je precej tih in je daleč od ropotajočih dizlov iz moje mladosti.

Nastavitev položaja za volanom je takoj postregla z zanimivostjo. Sedež se prilagaja s pomočjo elektrike. Zaman sem na začetku tipal na vseh koncih po kakšni mehanski ročki. Enostavno je (za voznikov sedež) ni. Nastavljanje je dovolj enostavno, da sem uspel sedež hitro nastaviti. Notranjost je moderno Subarujevska. Materiali se mi zdijo kvalitetni, tudi sama armatura je iz mehke gume (manj možnosti za čričke!). Radio je vgrajen in na kakšno menjavo z klasičnim avtoradiem lahko kar pozabimo. Rokovanje z njim je enostavno, pohvaliti pa moram odličen sprejem, saj mislim, da tako dobrega sprejema še nisem imel. Načeloma podpira tudi MP3 in WMA, vendar tega nisem uspel preizkusiti.
Pod avtoradiem se oko ustavi na kontrolni plošči klimatske naprave. Tisti, ki poznate moje tarnanje nad avtomatsko klimo pri Foresterju (2003), boste z zanimanjem prebrali naslednji stavek. Zadeva deluje tako kot mora. Vsaj včeraj, ko so bile temperature med 10-16 stopinj, vreme pa je bilo oblačno. Klimatska naprava je dvopodročna (torej imata voznik in sopotnik lahko različne nastavitve). Nastavljanje je enostavno, sama avtomatika pa je dala vtis učinkovitosti. Glede na izkušnje pa raje zadeve ne pohvalim preveč – vsaj dokler ne prevozim več kilometrov.
V primerjavi s Foresterjem je prostora v širino in višino nekaj manj, čeprav je sicer avto prostoren.
Pred leti sem tarnal, ker je bil pri Subarujih naslon za roko prenizek. Sedaj teh težav ni več – preprosto zato, ker naslona v tem Outbacku ni. Pravzaprav škoda. Vseeno je počutje dobro, saj so sedeži (kar je najbolj pomembno) kvalitetni in udobni. Ter seveda ogrevani, saj so Subaruji opremljeni z zimskim paketom (ogrevanje sedežev, ogrevanje ogledal in ogrevanje pod brisalci). Mislim, da bi sedeže pohvalil tudi po kakšni daljši vožnji.
Volan je precej športen (usnjen) in se dobro prilega rokam. Upravljanje je lahkotno, saj se zelo lahko vrti tudi pri nižjih hitrostih. Na volanu pa najdemo tudi upravljanje tempomata.
Preglednost je zelo dobra, čeprav bi primerjava s Foresterjem vseeno bila v prid slednjemu.
Že ob prvem speljevanju začutiš velik navor. Speljevanje je tako otročje, da sem prepričan, da bi speljal tudi naš mulc.
Menjalnik se mi je zdel odličen. Nisem opazil prav nobenega zatikanja (kot ga recimo pri Foresterju pri vzvratni prestavi). Je pa petstopenjski, kar je pri tako velikem navoru ob dejstvu, da reduktorja Outback (dizel) nima, kar malo nerodno. Ko se namreč pelješ po strmem makedamu, je prva prestava hitro preveč, v drugi pa ali premalo ali preveč. Glede na informacije, ki sem jih zasledil, bo imel Forester dizel drugačen menjalnik (šeststopenjski). Je pa dejstvo, da je Outback bolj namenjen lepim cestam, Forester pa bolj razritim.
Dejstvo, da reduktorja pri dizlu ni, je zanimivo. Tovarna je seveda znižala stroške izdelave in vzdrževanja. Uradna trditev je, da ima dizel brez reduktorja večji navor, kot bencinar z reduktorjem. To drži, vendar je reduktor vseeno zelo uporabna zadeva za tiste, ki se veliko vozimo po strmih (občasno tudi zasneženih) cestah.
Vožnja po mestu in okolici je udobna. Zanimivo je, da se je avto v mirovanju kdaj nekoliko stresel. Očitno nekaj dizelskega …
Na cesti si lahko hiter, prehitevanje je pravi užitek. Občutek, ko zagrabi še turbina, je res prijeten. Tja do skoraj 4000 vrtljajev avto močno vleče, tam pa se pospešek ustavi. V trenutku, da te kar preseneti. Sam sem sicer precej umirjen voznik in mi je vožnja z veliko navora v pravi užitek.
Avto zelo dobro pobira neravnine in je za vožnjo res udoben. Nizko težišče omogoča zanesljivo vožnjo brez nagibanja, vzmetenje pa je na asfaltu zelo dobro.
Na slabih cestah pa je zadeva nekoliko drugačna. V primerjavi s Foresterjem, bi vsekakor moral napisati, da je Outback manj primeren. Hodi podvozja, medosna razdalja in pogon so enostavno drugačni. Manj primerni za razrite makadamske vzpone. Tudi reduktor je za počasno vožnjo primeren – pa ga žal ni.
Naslednja stvar tudi daje misliti, da Outback ni predviden za takšne vožnje kot Forester. To je dejstvo, da avto nima starega “hill-holderja” (sistema za zadrževanje vozila na strmini). Novi Forester ima podobno (novejšo) zadevo imenovano “hill-start” (sistem za pomoč pri speljevanju na strmini). Outback pa tega nima.
Zavore so se mi zdele nekaj srednjega. Ker nisem pretiraval, nisem imel težav, vendar pa sem na spustu občutil, da ne bi bilo slabo, če bi zagrabile še bolj. So pa diski na vseh kolesih (17 col).
Novost pri Subarujih je tudi VDC (ESP). Kako deluje v praksi, sem videl na poligonu na Vranskem. Moram priznati, da prepričljivo. V praksi pa sam tega nisem preizkusil, verjamem pa, da je Subaru s tem pridobil precej točk pri varnosti.
Glede na obcestne radarje (mislim, da tiste avtomatske) lahko zatrdim, da Outbackov števec laže podobno kot tisti v mojem Foresterju – kaže za kakšnih deset odstotkov preveč.
Kako bo z vzdržljivostjo glavne novosti (dizel motorja) še ne vemo. Upajmo, da so inženirji dobro premislili zadeve. Doslej (dizli so na voljo nekaj mesecev) nisem zasledil kakšnih posebnih težav. Počakati pa bo potrebno, da bo na cesti več takšnih vozil z več prevoženimi kilometri.
Poraba je preko dneva zelo pestrih voženj prišla do 6,6 litra. Glede na nekaj strmih vzponov in nekoliko bolj dinamične vožnje (čeprav ne dirkanja) je to dober rezultat. Prepričan sem, da bi poraba pri normalni uporabi (torej pri boljšem razmerju odprtih cest) bila okrog šest litrov ali celo pod. Tako obljublja tudi prospekt. Če predpostavimo, da je cena dizla in bencina podobna, je to tri litre manj kot podoben bencinski motor. Torej pri petdeset tisoč kilometrov (kolikor jih recimo naredim na leto) je to petsto litrov letno manj. Kar je v nekaj letih že kar lepa razlika. Še posebej, če ti je dizel bolj pisan na kožo (pa še manj izpusta CO2 ima). Vredno razmisleka, čeprav je dejstvo, da je Subaru na dizelskem trgu zamudil nekaj let. Dizelska evforija se umirja, cena dizla je skoraj izenačena z bencinom …
Ostale tehnične podatke najdete na Subarujevi strani

Če bi na kratko zbral misli v dve skupini, bi napisal takole.
PLUSI:
– odličen motor
– odlične vozne lastnosti in pogon
– poraba
– menjalnik
– izdelava

MINUSI:
– nima reduktorja in hill-holderja

Opravičiti se moram, ker besedila nisem podkrepil s slikami (vem, da bo spet nekaj e-sporočil na to temo). Enostavno je bil avto v mojih rokah premalo časa, pa še službena pot je bila vmes. Pa naslednjič.
Zahvalil bi se podjetju Interservice d.o.o., ki je prijazno odstopil avto v testni namen.

This Post Has 4 Comments

  1. Anonymous

    Peljal sem se na Vranskem z makaronarji. Avtoček bi kar imel.

  2. .*.ZaGi.*.

    a mi lahko prooosim poveš kako nardiš pikasotovo diaproekcijo za na blog? plis

    hvala

  3. Iztok Grilc

    Ko imaš slike naložene na spletni Picasi (picasaweb), potem greš v ta album in se ti na desni strani pojavi “Link to this album” – če uporabljaš angleško verzijo.

    Ko klikneš na to, se ti pojavi tudi “Embed slideshow”. Če klikneš na to, se odpre okno, ki ima vso potrebno kodo vpisano v rumenem delu. To skopiraš v svoj HTML del bloga.

Leave a Reply