Da kar takoj razčistimo – v kuhinji imam dve levi roki, pa še kakšno leseno zraven. Sem in tja kakšno stvar vseeno preizkusim in kdaj celo kaj uspe. Prejšnji teden mi je recimo uspelo skuhati makarone tako, da je bil še mulc zadovoljen. No, omako si je pripravil sam 🙂 Torej ni tako slabo.
Šalo na stran, Letos je letina čilija. Na dveh grmičkih rastejo tako, da jih komaj pobiramo. Vrag je precej pekoč, ampak k sreči tudi okusen. Posušenih čilijev imam dovolj, zato sem se odločil pripraviti nekaj pekoče omake – Tunški tojfl (teufel). 
Ker ima precej gojiteljev čilija v teh dneh vprašanja, kako pripraviti različne omake, jim bo tole mogoče prišlo prav. Verjetno tudi meni, saj veste – pametni piše …
Gre za preprost recept, ki ga lahko prilagodite po svojih željah. Dodate čebulo, korenček, spremenite količine … osnova pa je tukaj.
Mogoče ni odveč opozorilo, da uporabite gumijaste rokavice, če so vaši čiliji koliko toliko poštenega porekla 🙂 
1. Čilije operemo in jih narežemo. Česen olupimo in ga narežemo. Paradižniku odstranimo kožo in ga narežemo. Sestavine sem narezal zato, da je kasnejši postopek v mešalniku res povsem kratek. Vse skupaj izgleda takole:

2. V mešalniku najprej obdelamo česen. Vendar le na kratko, pač toliko, da dosežemo želeno velikost.
3. V ponev vlijemo dve veliki žlici olivnega olja in dodamo česen. Čisto na kratko prepražimo. Res na kratko, da ne zagreni.
4. V mešalniku obdelamo čili in paradižnik. Spet na kratko, do želene velikosti. Zmes dodamo k česnu. Dolijemo še kakšen deciliter vode in na zmernem ognju začnemo s kuhanjem.
5. Dodamo še žlico soli, žlico sladkorja in deciliter kisa. Nadaljujemo s kuhanjem in mešanjem, da se ne prismodi.
6. Kuhamo na zmernem ognju in občasno premešamo dokler ne izhlapi odvečna tekočina. Pač toliko, da imamo želeno gostoto. Na sliki je videti, kot bi vrela lava in zagotavljam vam, da je tudi pri uporabi tako 🙂

7. V tem času lahko v pečico (segreto na 80 stopinj) za deset minut postavimo kozarčke za vlaganje. Če imate močnejšo zmes, bo verjetno bolje, da imate manjše kozarčke.
8. Ko precenimo, da je kuhanja dovolj (in je zmes primerno gosta), bomo le še napolnili kozarčke in jih shranili na temno in hladno mesto.

Končano.

This Post Has 2 Comments

  1. Anonymous

    Bom poskusil. Hvala, ker je meni zadeva čisto nova.

  2. Iztok Grilc

    Kar pogumno. Recept je sicer povsem preprost, ampak je meni všeč, ker ni običajna "Tabasco" kisla pekočina, pač pa s česnovim priokusom.

Leave a Reply