Po šestih letih je prišel čas za novo vremensko postajo:
!!KLIKNI!!

V zadnjih mesecih je bilo kar nekaj težav z Oregon WMR200: odpovedal je senzor za dež, senzor za veter je imel svoje muhe, senzor za temperaturo pa je baterije požiral kot za stavo. Sodu je izbilo dno dejstvo, da sem v zadnjih tednih dobil več prošenj za različne podatke, analize, poročila. Zagovarjam namreč dejstvo, da morajo biti podatki čim bolj točni, sicer je vse skupaj neuporabno.

Za tiste, ki jih zanima le uporabna vrednost:
Mislim, da bi celoten sistem moral delovati naslednjih nekaj let. Občasne izpade lahko še vedno pričakujete (izpadi elektrike, baterije, izpad internetne povezave, težave na samem spletnem strežniku …), hujšega pa ne bi smelo biti.
Ob vsaki spremembi podatkov se spletna stran pripravi znova, zato priporočam, da preverite datum in uro podatkov, ki sta navedena na vrhu.
Predlog za dostopanje iz mobilnih naprav – v brskalniku vpišite http://izo.amebis.si/sofaskin

Stran je prilagojena mobilcem in bi se morala lepo prikazati.
Odprite meni in poiščite možnost, ki naredi bližnjico na namizje do te strani. Tako boste imeli bližnjico na namizju. 
V Firefoxu (na mobilcih) je “MENU -> Page -> Add Page Shortcut”.
V Chromu (na mobilcih) je “MENU -> Add to Home screen”.

Nekaj tehnikalij za bolj radovedne:
Skratka – odločil sem se za Davisov komplet senzorjev za temperaturo, vlago, pritisk, veter in dež. Da se denarnica odpre bolj na široko, je seveda potrebna tudi konzola (skupaj je to komplet Vantage Vue), predvsem pa svinjsko drag kabel za prenos podatkov.
Podatki se prenašajo v simpatičen Raspberry PI 3, ki ga poganja strežnik Linux. Podatki se obdelujejo s pomočjo programskega paketa Weewx in hranijo v podatkovni bazi SQLite.
Ko so podatki obdelani, se:
1. pošljejo na Wunderground,
2. pripravi spletna stran z zgodovino in standardnim izpisom in pošlje na http://izo.amebis.si,
3. pripravi obogatena spletna stran in pošlje na http://izo.amebis.si/sofaskin. Ta spletna stran se prilagaja velikosti zaslona uporabnika,
4. pripravi iframe za stran na blogu.

Morebitna vprašanja, želje ali ideje lahko pošljete na kacnje@gmail.com.

Leave a Reply