NOVO
Spodnje besedilo lahko tudi poslušate. Besedilo je prebral sintetizator govora eBralec. Vam je všeč možnost poslušanja?

V Sloveniji pogosto pogrešam možnost temeljitega osebnega testiranja izdelkov. Z branjem prodajnih letakov in ogledovanjem puhlo pripravljenih trženjskih spletnih strani dobimo le površen vtis. Če k temu dodam še to, da mnoga podjetja (tudi večja, globalna) še vedno ne jemljejo resno komunikacije s strankami, potem je res težko dobiti prave vtise in informacije.
Tudi Husqvarna je med temi podjetji. Nedvomno zelo prepoznavna znamka po vsem svetu žal pa je komuniciranje z njimi v kameni dobi. Njihove izdelke (kosilnice, motorne žage, kosilnice na nitko …) uporabljam že več desetletij. Pa vendar na e-pošto pogosto ne odgovarjajo, naletim na nedelujoče spletne obrazce …
Pred kratkim me je prijetno presenetila novica njihovi spletni strani, ki je ponujala možnost preizkusa nekaterih (akumulatorskih) izdelkov. Z veseljem sem pograbil priložnost in izpolnil obrazec na spletni strani … vse je potekalo, rezervacija je bila kmalu potrjena. Mimogrede – v upanju, da bom uspel dobiti njihov odgovor, sem pritisnil na Reply v elektronski pošti. Lahko si mislite, da ni uspelo (njihov strežnik ni poznal svojega poštnega predala).

Izbral sem preizkus akumulatorske kosilnice LC 347VLi, ki naj bi me čakala pri podjetju Založnik, d.o.o. s Kokrice pri Kranju (041-331890), kjer že vrsto leto servisiramo tovrstno opremo. Vsekakor jih toplo priporočam, saj so strokovni, prijazni in cenovno ugodni.

Sedaj pa končno k sami kosilnici. Odločitev za kosilnico niti ni tako enostavna. Še posebej tistim, ki vsakih deset dni porabijo več ur za košnjo, se bo napačna izbira dobro vtisnila v spomin. LC 347VLi je vsekakor premajhna kosilnica za naš travnik, kjer svoje poslanstvo opravlja R152SV BBC z odličnim Hondinim motorjem. Vsekakor je LC 347VLi moderna kosilnica. Tehnološko in tudi na videz s prepoznavno Husqvarnino oranžno barvo.
So akumulatorske kosilnice že uporabne? Po testu lahko rečem, da zagotovo so. Seveda, če je bila kosilnica izbrana v skladu z velikostjo in značilnostmi terena. In kosilnica LC 347VLi ni namenjena večjim površinam. Na našem travniku zaradi velikosti in relativno neravnega terena LC 347VLi ni prava izbira.
Akumulatorske kosilnice so vsekakor tišje, čeprav morda ne toliko kot sem pričakoval. Ne potrebujejo električnega kabla niti kantice z bencinom. Potrebujejo pa polnilec in Husqvarna je izbrala zelo konkretno rešitev – polnilec je moderen in zelo hiter, uporablja celo hlajenje akumulatorjev. Mimogrede – testni kosilnici so priložili polnilec QC330, dva akumulatorja BLi-200 (5,2 Ah) ter dodatek za mulčenje. Polnilec in akumulatorji se načeloma prodajajo posebej, ker so združljivi tudi z drugimi izdelki. Na voljo je sicer tudi še hitrejši 500 W polnilec QC500 in kopica različnih akumulatorjev.

Polnilec QC330 in akumulator BLi-200

Za razliko od bencinskih kosilnic si pri akumulatorski seveda ne morete scvreti kože na vročih delih. Prav tako jo lažje obrnete pri čiščenju. Nekaj prednosti akumulatorske kosilnice torej vsekakor imajo. Akumulatorji naj bi zdržali kakšnih 1500 polnjenj, kar niti ni tako malo, kot se morda sliši na prvo žogo. Cenovni izračun si bo moral narediti vsak sam in pri tem upoštevati nabavno ceno in kasnejše stroške (gorivo, motorni servisi …). Načeloma bi morala biti akumulatorska verzija ugodnejša.

Hitrost premikanja kosilnice je možno regulirati v štirih korakih. Po podatkih na spletni strani najhitrejši način, ki ga označuje ikona poskočnega zajca, omogoča premikanje s hitrostjo 4,5 km/h. Ne vem, če je to res, saj se je meni zdelo premikanje (pre)počasno. Ali pa sem navajen na 6 km/h, ki jih dosega naša stara kosilnica. Govorimo seveda o pogonu koles. Noži se seveda vrtijo s predvidenima hitrostma (Normal in Eco). Če pa kosilnica zazna, da potrebuje večjo moč, poveča število obratov. Ideja je morda dobra, vendar v praksi ne deluje dobro. Zlepa ne zazna, da je v visoki travi, ko pa prideš na “lepši teren”, pa kdaj dvigne obrate in glasnost. Akumulatorske kosilnice so sicer vsekakor tišje od bencinskih, čeprav hrup pri košnji še vedno ostaja.

“Nadzorna plošča” 🙂

Ko smo ravno pri hitrosti, moram navesti zadevo, ki me pri tej kosilnici najbolj moti. To je počasno reagiranje po pritisku na ročico za pogon. Traja nekaj desetink, da (počasi) začne s premikanjem. Pri nas, kjer je na parceli vsaj sto različnih ovir, to pomeni veliko pritiskov na ročico in počasno reagiranje je (vsaj meni) res moteče. Stara R152SV BBC spelje veliko hitreje in, če je podlaga bolj spolzka, tudi zdrsne.

Kosilnica ima prostor za dva akumulatorja. Ko se prvi izprazni, preklopi na drugega in nadaljuje. Meni je sicer uporabnejša možnost, da je v kosilnici le en akumulator. Kosilnica je nekaj lažja, še pomembnejše pa je, da se drugi akumulator lahko polni v hitrem polnilcu. Akumulator omogoča kakšnih 20-30 minut košnje s polno obremenitvijo. Torej polna hitrost, višja trava. Ne sliši se veliko, res. Vseeno pa se v pol ure drugi akumulator napolni skoraj na tri četrtine, kar v praksi omogoča sprotno menjavanje. Pohvalno je, da moč kosilnice ne pojema počasi (in bi posledično slabo kosila), pač pa kosi dobro, nato pa šele tik pred izpraznenjem akumulatorja malo začutiš pojemanje in se ustavi. Ostaja tudi pomislek, da bi morda akumulator zdržal še malo dlje ali dal malo več iz sebe po nekaj polnjenjih.

Kosilnica ima prostor za (največ) dva akumulatorja. Levo zgoraj je viden “ključ”.

Glede na travnike, ki jim je namenjena, je kosilnica dovolj robustna. Ohišje in večina delov so iz kompozitnega materiala (plastike). V zadnjem času ima precej kosilnic možnost priključitve vodovodne cevi za čiščenje. LC 347VLi tega priključka nima. Nič hudega.
Kosilnica je težka 26 kg in je dokaj priročna za prevažanje. Ročaj med delom stoji precej bolj čvrsto kot tisti na R152SV BBC, ki ima nekaj konstrukcijskih napak. Na vrhu je varnostni mehanizem in kontrola za pogon, na sredini pa je mala kontrolna plošča. Na njej vidimo koliko energije je še na voljo, uravnavamo hitrost pogona in preklopimo v varčni način.

Približna višina in gostota trave (levo pokošeno, desno nepokošeno)

Husqvarna je pripravila tudi mobilno aplikacijo, ki se lahko s pomočjo tehnologije Bluetooth poveže s kosilnico. Aplikacija je po mojem mnenju kar nekoliko posiljena. Nameščanje aplikacije, ki zgolj kaže stanje baterije, navodila za kosilnico in servise v moji bližini?

Kosilnica omogoča nastavljanje višine košnje od 20 mm do 75 mm. Nastavljanje je elegantno (in centralno) rešeno s pomočjo ročke in oznak višine.
Podpira tri načine košnje: mulčenje, izmet zadaj in pobiranje v košaro. Pri sami košnji je kosilnica res odlična in vredna pohvale. Pobira veliko bolje kot R152SV BBC, čeprav je to tudi posledica boljšega (bolj nabrušenega) noža in nižje hitrosti premikanja. Prehajanje med načini košnje so zares enostavni. Košara je 55 litrska, narejena pa tako, da izpušča čim manj prahu in se ne kadi okrog nas. K sreči je natikanje in praznjenje košare res enostavno. Za razliko od R152SV BBC, kjer je uporabljena zelo nerodna in neposrečena rešitev. Kosilnica zares dobro zmelje in pobira trava v košaro. Prav neverjetno, kako jo lahko napolni. Pohvalno. Manjka pa kazalnik napolnjenosti. Stalno tipanje košare je zoprno, saj se košara na pestrih terenih polni zelo različno. Škoda.
Bistveni del – košnja – je vrhunsko opravljena, o tem ni dvoma.

Kosilnica je bila nova. Kljub res skrbnemu ravnanju je bilo vidnih nekaj poškodb. 

Nikakor ne gre podcenjevati moči akumulatorske kosilnice. 1 kW motor vrti nož s hitrostjo 3000 obratov na minuto. Če je pri bencinski kosilnici v praksi nemogoče, da bi se motor sam zagnal, je pri akumulatorski potrebna posebna pozornost. Pri vsakem delu v območju noža (čiščenje) je potrebno umakniti akumulatorje. In še poučen primer – na koncu kratkega testa se je zgodilo, da sem pozabil prestaviti “ključ” na položaj 0. Z očetom sva kosilnico dvignila, da jo položiva v avto. Jaz sem prijel za spodnji rob, oče pa za ročaj in je nehote pognal pogon in kolesa so se zavrtela. Če bi hkrati pritisnil še ročko za vključitev noža, tega zapisa verjetno ne bi pisal z vsemi prsti. Skratka – velja posebna pozornost.

Kratek video košnje:

Počasno vrtenje pogonskega kolesa:

Zaključek: 
LC 347VLi je simpatična akumulatorska kosilnica. Okretna in z dobro premišljenimi tehničnimi detajli. Prav veliko pomanjkljivosti nima, če pa bi jih nekaj izpostavil, bi mogoče našel naslednje: počasno speljevanje, ni indikatorja za napolnjenost košare in visoka cena kompleta (polnilec in dva akumulatorja). Čas akumulatorskih kosilnic vsekakor prihaja. Z večjo avtonomijo bodo zagotovo dobile še več uporabnikov. Z njimi se izognemo menjavam filtra in olja in ostalim težavam povezanim z motorji. Pri Husqvarni imajo za “lažjo odločitev” tudi plakate s prikazom stroškov na daljši rok. Je pa res, da je v tem trenutku nakupna cena precej visoka. Za primer: cena enega samega akumulatorja BLi-200, ki niti ni najmočnejši v ponudbi, je 219 evrov.

This Post Has 2 Comments

  1. bojanre

    Imam ravno tako. Odlična kosilnica, pogrešam le možnost vzvratne prestave.

    Bojan

  2. Iztok Grilc

    @bojanre:
    Si imel pri kateri kosilnici vzvratno prestavo? Sam nisem, ampak si težko predstavljam, kako hitro bi prestavljalo in koliko časa zdržalo.

Leave a Reply