V naslednjih vrsticah bom poskusil narediti primerjavo stroškov dveh avtomobilov. Če jih pogledate na slikah, sta nekako simbolični že njuni barvi: beli je prijateljev električni Hyundai Ioniq, črni pa moj Volkswagen Passat 4motion DSG. Naj že vnaprej opozorim, da članek ne bo primeren za pikolovce in nergače, konstruktivne pripombe pa so vsekakor zaželene.
Stroške je zelo težko pošteno porazdeliti. Passat je letnik 2012, njegova okvirna cena na začetku ocenjevalnega obdobja je bila okrog 13 kEUR (cena novega blizu 44 kEUR). Na drugi strani je Ioniq letnik 2017, njegova začetna cena pa je bila 35 kEUR (oziroma 27 kEU, če kupec uporabi subvencijo in plača z gotovino).
Pri obeh avtomobilih sem v primerjavo vzel njuni zadnji dve celi leti (od registracije). Groba ocena je, da je Passat v dvoletnem obdobju izgubil kakšnih 5 tisočakov vrednost, Ioniq pa 10.
Passat je v tem času prevozil 55 tisoč km (skupno 223 tisoč km), Ioniq pa kar 97 tisoč km (kar je seveda tudi njegova skupna kilometrina). Omenjeni številki sta posledica tega, da ima Passat občutno krajše službene razdalje.

Primerjalna tabela (brez pnevmatik in upoštevanja padca vrednosti avtomobila):

Cena na kilometer z gorivom/elektriko:
Passat 0,142 EUR
Ioniq  0,019 EUR

Cena na kilometer brez stroškov goriva/elektrike:
Passat 0,066 EUR
Ioniq  0,018 EUR

Pri primerjanju je nujno treba upoštevati vsaj naslednje točke:
1. Kljub že tako ugodni elektriki, Ioniq pri stroških “goriva” še dodatno prihrani ker zelo pogosto uporablja brezplačne električne polnilnice.
2. Passat je občutno starejši, kar posledično prinese več izrednih stroškov (recimo menjava akumulatorja, amortizerjev …), še posebej ker za avto dobro skrbim. Kakšna menjava niti ni bila čisto nujna.
3. Zavarovanji sta težko primerljivi. Glavna razlika je v sami ceni novega avtomobila, potem pa gre za različni zavarovalnici in nekoliko različna (čeprav podobna) kritja.
4. V primerjavi nisem upošteval pnevmatik. Ker primerjalnega obdobja Passsat ni začenjal nov, bi bila primerjava nepoštena. Neupoštevani strošek seveda niža tudi zaključno ceno na kilometer.
5. Začetna cena avtomobilov za primerjalno obdobje je zelo različna.
6. Število prevoženih kilometrov je precej različno, zato sem na koncu dodal stroške na kilometer, ki prikaže bolj realno primerjavo.

Naj za konec ponovim na začetku napisano. Primerjava stroškov je daleč od popolnosti, vseeno pa sem jih poskušal čim bolj uravnotežiti. Brez posebnih zaključkov sicer, morda pa vse skupaj postane kost za glodanje v teh vročih dneh.
Izbiranje med EV ali ICE avtomobilom ni enostavno. Mogoče vas pritegne tudi članek o plusih in minusih EV.

Leave a Reply